Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KULTURNÍ PŘEHLED: Vyrazte za veterány či starými vlaky do Českého ráje nebo lidovou architekturou po našem kraji

Nevíte, kam vyrazit za kulturou? Liberecká Drbna pro vás ve spolupráci s portálem eVstupenka.cz přichystala seznam nejzajímavějších akcí, které by vás mohly zajímat.

7. – 9. 7. Loukotě a řemeny v Jičíně (pro vozidla do r. v. 1918 a řemenové motocykly)

Již jedenáctý ročník setkání a jízdy pod názvem Loukotě a řemeny v Jičíně. Samotná akce Loukotě a Řemeny zůstává ve stejném formátu, jak jsme zvyklí z minulých let - začínáme v pátek ve 21.30 hodin noční jízdou Jičínem za svitu acetylenových reflektorů, kolem 22.00 hodin dorazí vozy na Valdštejnovo náměstí v Jičíně, v sobotu a neděli pohodové jízdy krajinou Českého ráje.

Sobota - Výstava strojů na Valdštejnové náměstí v Jičíně od 9.00, start jízdy cca 9.45 hodin.

Neděle - Výstava strojů na náměstí v Lázních Bělohrad cca 11.00 – 12.00 hodin.

8. 7. od 9.00 – Historickým vlakem Českým rájem (Turnov, Český ráj)

Tradiční prázdninové jízdy historickým vlakem na trase Turnov – Sedmihorky – Hrubá Skála – Borek pod Troskami – Ktová – Rovensko pod Troskami – Malá Skála – Semily a zpět. Podrobný jízdní řád najdete na www.vlakemrajem.cz, včetně dalších informací o zajímavostech na trati. V rámci jízdy se budou ve vlaku hrát loutkové pohádky pro děti.

8. 7. od 9.00 – Muzejní den v železničním depu Turnov

V areálu turnovského depa jsou připraveny expozice historických kolejových vozidel, motorových lokomotiv a zabezpečovací techniky. V provozu bude i modelové kolejiště, úzkorozchodná železnice a stabilní parní stroj.

8. – 9. 7. Dny lidové architektury (Liberecký kraj)

Pro návštěvníky budou otevřeny vybrané stavby lidové architektury a připraveny doprovodné programy ve formě komentovaných prohlídek, ukázek tradičních řemesel, divadelních představení či vystoupení folklorních souborů. Zároveň budou probíhat oslavy 250. výročí založení národní kulturní památky Janatova mlýna v Buřanech u Jablonce nad Jizerou. Zpřístupněné objekty: Železný Brod č. p. 57 – Běliště; Semily – Jílovecká č. p. 103(Zelená roubenka); Semily-Jílovecká č. p. 104 (Červená roubenka); Kravaře – Vísecká rychta; Doksy – Památník K. H. Máchy; Frýdlantský betlém; Pertoltice – Dolní Pertoltice č. p. 198 a č. p. 57; Chrastava – Víta Nejedlého č. p. 95 (Führichův dům); Bedřichov – Kristiánov č. p. 52 (tzv. Liščí bouda); Trávníček č. e. 14 – Beranův hostinec; Příšovice č. p. 11 – Bičíkův hostinec; Malá Skála – Boučkův statek

8. 7. od 14.00 – Turn-off rock fest 2017 (Turnov – Na lukách, vedle autobusového nádraží)

Druhý ročník turnovského rockového festivalu open air je tady. Po vydařeném prvním ročníku pořadatelé opět připravili pořádnou nálož rockový muziky a samozřejmě super tombolu, kde můžete vyhrát upomínkové předměty jednotlivých kapel. Vstup zdarma!

8. 7. od 20.00 – Budulínek – loutkové představení (nám. dr. E. Beneše, Liberec)

Loutkové představení pro děti od 4 let v podání Naivního divadla Liberec o Budulínkovi, který neposlouchal. Vstup zdarma Hraje se pouze v případě příznivého počasí.

8. a 9. 7. od 11.00 - Historický víkend na rozhledně Štěpánka – (Příchovice, Kořenov)

Již 4. ročník historického víkendu na gotické rozhledně Štěpánka. Ukázky soubojů, výklad o zbraních a zbrojích, lukostřelba v podání Artus - Bohemia.

13. 7. od 20.00 – Pavel Šporcl – Bacha na Šporcla II. (Sedmihorky u Turnova)

Jedinečné kompletní provedení Bachových koncertů pro housle, smyčce a basso continuo s doprovodem vynikajícího ansámblu dobových nástrojů. Koncem roku 2016 vydal Pavel Šporcl album "Kde domov můj", na kterém své rodné zemi věnuje virtuózní variace pro sólové housle. „Chtěl jsem jejím prostřednictvím vyjádřit své vnitřní pocity a vztah k této zemi. A podpořit národní hrdost“ říká o své skladbě Pavel Šporcl. I tuto skladbu v rámci koncertu na Sedmihorském létě uslyšíte.

Štítky sraz veteránů, hudba, turnaj, historické vlaky, výročí, Liberecký kraj, Český ráj, lidová architektura, Jičín, Pavel Šporcl, Turnov, kultura, veterán, Valdštejnové, Karel Hynek Mácha, Vít Nejedlý, Liberec, Sedmihorky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ PŘEHLED: Vyrazte za veterány či starými vlaky do Českého ráje nebo lidovou architekturou  po našem kraji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.