Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Žitavy nejen za nákupy. Němečtí modeláři lákají na unikátní výstavu železničních modelů

Děti, jejich tatínky i dědečky bezpochyby potěší výstava, která proběhne od 11. do 26. listopadu v Žitavě. Na návštěvníky čeká výstava železničních modelů a žitavské úzkorozchodné železnice v měřítku 1:87. Zmenšeninu kolejiště najdete v Gerhart-Hauptmann Strasse 34.

Menší kolejiště je věrným zobrazením vybraných úseků žitavské úzkokolejky. Modeláři jej budují po jednotlivých dílech od roku 1995.

Druhé je naopak dílem fantazie místních modelářů. Našince zahřeje u srdíčka, že se v té fantazii našli kousek i pro sousedy – tedy pro nás. Na jedné straně kolejiště vláčky překročí hranici do české kotliny. Je tu nejen smyšlené nádraží s nápisy v naší mateřštině, mašinky s vagóny, které dobře známe z domácích tratí, ale i spousta jiných připomínek blízkosti českého území.

Model je skutečnou replikou reálné trati. Veliké hlavní nádraží s točnou, města, větrné elektrárny, vězení, jezero s pravou vodou a funkčním přívozem, v městské části dokonce auta, která jezdí, dávají si přednost na křižovatkách, poslušně zastaví před závorami a pokračují přes přejezd, až když vlak projede. To všechno najdete na modelu reálné trati. I návštěvníci mohou do chodu trati zasáhnout. Na modelu je řada tlačítek, kterými rozezvučíte zvony v kostele, rozjedete vlak na vlečce, spustíte míchačku, rozblikáte táborák a podobně.

To vše vymysleli, postavili a oživili modeláři z žitavského Zittauer-Modell-Eisenbahn-Club e.V., zkráceně ZiMEC, založeného v roce 1962. Výstavu dotváří řada diorám, menších trojrozměrných modelů skutečných míst. Vitríny na stěnách vám umožní prohlédnout si do posledního detailu modely železničních vozidel, které se na kolejiště už nevešly. Poslední kousky místa v budově zaplňují historické exponáty ze skutečné železnice.

Foto Facebook

Štítky Žitava, vlak, model, kolejiště, výstava, železnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Žitavy nejen za nákupy. Němečtí modeláři lákají na unikátní výstavu železničních modelů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.