Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Jablonecká bižuterie jako světoznámý pojem. Knihkupectví Fryč zve na debatu s hlavním kurátorem Muzea skla a bižuterie

Proč je designerů v bižuterii pomálu? Kdo tedy určoval podobu bižuterie? Kdo ji kupoval? To vše bude tématem středečního večera v knihkupectví u Fryče. Debata s Petrem Novým, hlavním kurátorem Muzea skla a bižuterie, začíná v 17:30. Vstupné je dobrovolné.

Jablonecká bižuterie je světoznámý pojem stejně jako české sklo nebo pivo. V období první republiky, kdy její obchodní podíl na globálním trhu činil ohromující jednu polovinu, zažila během pouhých dvou desítek let své nejlepší i nejhorší časy. Jablonec nad Nisou, město obývané zejména českými Němci, bylo exportním centrem továrny pod širým nebem, jaké nebylo rovno. 

Přednáška se na základě důkladného studia publikovaných a archivních zdrojů zabývá nejen českou bižuterií v historickém kontextu, ale seznamuje i s principy výroby a obchodu včetně praktik zahraničních partnerů a konkurentů, s národnostními vztahy či lidskými osudy. Nabízí tak plastický a barvitý pohled na jeden z nemnoha skutečně světových českých fenoménů, který jablonecké bižuterii česká historiografie dlužila. 

Petr Nový, hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou je nejen zasvěcený odborník, ale i vynikající přednášející.

Štítky Knihkupectví Fryč, Fryč, debata, bižuterie, Petr Nový, sklo, První republika, Jablonec nad Nisou, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká bižuterie jako světoznámý pojem. Knihkupectví Fryč zve na debatu s hlavním kurátorem Muzea skla a bižuterie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.