Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nové trasy otevřou letos čtyři hrady a zámky v Libereckém kraji

Čtyři hrady a zámky v Libereckém kraji o sezoně zpřístupní nové prohlídkové okruhy. Jako první se v dubnu po roční odmlce otevře na zámku Sychrov trasa s názvem Zlatý poklad obohacená o dosud nevystavené unikáty.

Zlatý poklad představují šperky a plastiky z dílny turnovského rodáka Františka Khynla, který část svého díla věnoval České republice. Sbírku uměleckých předmětů v hodnotě několika milionů dolarů přivezl před 16 lety z USA prezident Václav Havel, na Sychrově je sbírka vystavená od roku 2003. "Obohatíme dar Františka Khynla o to, co bylo inspirací pro naše zlatníky, a vystavíme tam unikáty, které nebyly dosud prezentované," uvedl regionální ředitel NPÚ a sychrovský kastelán Miloš Kadlec. Podle něj to budou většinou předměty církevního charakteru, monstrance a kalichy. V jedné z vitrín budou také Modlitební hodinky, což je nejstarší kniha na Sychrově z roku 1408. "Modlitební hodinky jsou ručně psané, kolorované s nádhernými iluminacemi," dodal Kadlec.

Hrad Bezděz na Českolipsku zpřístupní v červnu opravený Templářský palác na druhém hradním nádvoří. "Bude v něm expozice, která by měla připomenout, jak probíhalo zastřešení paláce, jak se konzervovaly klenební systémy, a budou se prezentovat i zajímavé archeologické nálezy," uvedl regionální ředitel.

V červenci bude na příhraničním hradu Grabštejn na Liberecku v rámci oslav k 100. výročí vzniku republiky, 25. výročí ČR a 25. výročí otevření hradu pro veřejnost zpřístupněna nová prohlídková trasa nazvaná Veterinární muzeum. "Tematicky bude korespondovat s tím, co je v dnešní době ve spodním zámku, to znamená s vojáky a výcvikem psů," řekl Kadlec. Se vznikem republiky je spojená i nová expozice na zámku Zákupy na Českolipsku, bude jím prvorepublikový byt nadlesního a návštěvníci si ho budou moci poprvé prohlédnout v listopadu. Letos uplyne 100 let od doby, kdy se stal zámek majetkem státu, a také 200 let od povýšení Zákup na vévodství.

Na akce spojené s takzvaným osmičkovými výročími uplynulých sta let budou lákat i ostatní hrady a zámky v kraji. Sezona pro památky začne o velikonočním víkendu. Výjimkou je Sychrov, který je otevřený celoročně, a zámek Hrubý Rohozec v Turnově, který první návštěvníky po zimní pauze přivítá tento víkend. V rámci sjednocení vstupného v celé zemi ale návštěvy některých památek v kraji vyjdou dráž. Vstupné zdražilo na Troskách a Bezdězu o deset korun a na Sychrově a Frýdlantu o 30 korun. "Nyní se neplánuje v rozmezí několika let žádné další navýšení," řekla mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Lucie Bidlasová.

NPÚ podle ní rozdělil památky do čtyř kategorií podle toho, jak jsou navštěvované, vybavené mobiliářem a zda mají průvodce. Základní vstupné se pohybuje od 90 do 180 korun. Nejlevněji vyjde v kraji nadále návštěva Trosek a Bezdězu, naopak nejvyšší vstupné mají Sychrov a Frýdlant.

Autoři | Foto zámek Sychrov

Štítky Liberecký kraj, hrad, zámek, zámek Sychrov, hrad Grabštejn, Sychrov, Národní památkový ústav, František Khynl, Česko, Václav Havel, Hrad Bezděz, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové trasy otevřou letos čtyři hrady a zámky v Libereckém kraji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.