Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Legiovlak přijede do Frýdlantu koncem tohoto měsíce

Pojízdné muzeum zastaví na konci května na frýdlantském nádraží. Legiovlak se zdrží po dobu šesti dní. Ve třinácti zrekonstruovaných vagónech budou k vidění rozhodující zásluhy legionářů, kteří se taktéž podíleli na vzniku Československa.

Bude tomu přesně sto let, kdy vzniklo samostatné Československo, a proto bude ve Frýdlantu k vidění vlaková souprava, která nás, prostřednictvím svých vagónu, zavede do minulosti.

„Tehdy (před deseti lety, pozn. red.) jsme spolu s dalšími čtyřmi kamarády přemýšleli, jak důstojně v roce 2018 sté výročí vzniku naší republiky oslavit. Jako vojáci a veteráni jsme chtěli v současné generaci probudit a povzbudit zdravého ducha vlastenectví,“ sděluje válečný veterán a taktéž člen Československé obce legionářské František Gábor a současně dodává: „Vytvořili jsme proto jakýsi počáteční hrubý soupis toho, jaké věci by byly u příležitosti takto významného výročí důstojné a vhodné.“ To, že je muzeum zasazeno do starých zrekonstruovaných vagónů, tak aby věrně odpovídaly historii, dodává jen Legiovlaku na autentičnosti.

Expozice bude k vidění od 29. května do 3. června a to ve všední dny od 8 do 18 hodin a o víkendech od 9 do 19 hodin. Vstupné je zdarma. Komentované prohlídky pro veřejnost jsou od 14 hodin, posléze každou celou hodinu. Pro školní kolektivy jsou komentované prohlídky dopoledne.

„Legiovlak mezi lidmi vždycky budí velký zájem. Věřím, že příležitosti zdarma ho navštívit využije co nejvíce obyvatel nejen Frýdlantu, ale celého Frýdlantska. A těším se, že pro naše školáky to bude zajímavý výukový prvek. Nic totiž nezanechá v paměti hlubší stopu, než osobní zážitek,“ uzavírá starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Foto Petr Holub

Štítky Frýdlant v Čechách, Legiovlak, muzeum, Frýdlant, vznik Československa, František Gábor, Československo, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legiovlak přijede do Frýdlantu koncem tohoto měsíce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.