Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Legionáři oživí ve Vesci vzpomínku na smutné osmičkové roky

Stovky dobrovolníků se zapojily do přípravy ukázek nejčernějších okamžiků československé historie z let 1938 a 1968. Lidem je předvedou 8. září při tradičním Dětském dni ve veseckém sportovním areálu.

Dvojice letounů L-39 Albatros a další více než tři desítky kusů historické vojenské techniky ze soukromých sbírek pomohou vytvořit dva živé filmy z československé historie. Jeden o okupaci fašistickým Německem v roce 1938, druhý ze srpna 1968 o vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Obě pečlivě připravované rekonstrukce dějinných úryvků mají zabránit zapomenutí těchto událostí. „Přestože významně ovlivnily osud naší země a lidí, zůstaly totiž trochu ve stínu velkých oslav 100. výročí vzniku naší republiky,“ vysvětluje František Gábor z liberecké pobočky Československé obce legionářské.

Čechoslováci v těchto vypjatých okamžicích projevili podle něj mimořádnou statečnost, ale dopustili se i lidských selhání. „Právě proto je vhodné tyto skutečnosti zmiňovat,“ podotýká. V roce 1938 bojovali za udržení celistvosti republiky vojáci, četníci, financové a hraničáři, a několik stovek jich za to zaplatilo životem. Při invazi v roce 1968 byl Liberec jedním z hlavních míst odporu proti okupantům. Lidé přitom stáli proti tankům jen s holýma rukama. „Zatímco bezejmenní hrdinové umírali, zrádci a kolaboranti nás lámali v soukolí osudu,“ zdůrazňuje válečný veterán Gábor.

Tradici Dětských dnů s historickými vojenskými ukázkami zavedli legionáři spolu se Stavebním bytovým družstvem Sever před šesti lety.  Na pořádání letošního ročníku se podílí také Krajský úřad Libereckého kraje, ministerstvo obrany a liberecký magistrát, který zajistí kyvadlovou přepravu návštěvníků. „Lidé se mohou těšit na přehlídku dovedností a techniky libereckých chemiků z 31. pluku, hasičů, policistů nebo Vězeňské služby ČR z Věznice Rýnovice,“ dodává za organizátory předseda bytového družstva Petr Černý.

Komentované prezentace zásahů záchranářů začínají v 11:00, historické scény jsou na programu v 13 a 15 hodin. Poprvé budou v Liberci k vidění předválečné obrněné transportéry Sdkfc 222 a Sdkfc 247a. Po celý den bude lákat k vyzkoušení airsoftová střelnice, dětské atrakce, workshopy nebo malování na obličej. Při dobrém počasí pozvou pořadatele na fotolety vrtulníkem nad Libercem. Vstup na akci je zdarma. Vloni mítink pro rodiny s dětmi přilákal do Vesce přes 10.000 návštěvníků.

Program akce

10.00 Oficiální zahájení, zahájení workshopů a soutěží pro děti
10.30 Křest nového maskota SBD Sever
11.00 Vězeňská služba ČR – Věznice Rýnovice, ukázka eskorty nebezpečného vězně
11.30 Policie ČR – ukázka výcviku služebního psa se zadržením pachatele
12.00 Ukázka zásahu HZS LK a speciální techniky – technický automobil se zařízením Cobra
12.30 Dětská taneční skupina Takt Liberec – 1. vystoupení
12.40 Dětský program na podiu – zpěvačka Jana Kociánová
13.00 1938 - OKUPACE ČÁSTI NAŠÍ ZEMĚ FAŠISTICKÝM NĚMECKEM
13.40 Takt Liberec – 2. vystoupení
13.50 Dětský program na podiu – zpěvačka Jana Kociánová
14.00 Ukázka zásahu HZS LK – vyproštění z havarovaného automobilu
14.30 Soutěž s RCL
15.00 1968 - INVAZE VOJSK VARŠAVSKÉ SMLOUVY
16.00 Vystoupení rockové skupiny Trafo
17.00 Závěr programu

Aktuální informace na www.detskydenvevesci.cz

Tisková zpráva | Foto

Štítky Vesec, Den dětí, Liberec, František Gábor, Německo, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Jana Kocianová, Vězeňská služba České republiky, L-39 Albatros, Petr Černý, historie, Rýnovice, Policie České republiky, Ministerstvo obrany České republ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legionáři oživí ve Vesci vzpomínku na smutné osmičkové roky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.