Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec ve filmu: Když se holky praly o Honzu Budaře

Málo který film je tak prosycený záběry z Liberce jako snímek Ruth to vidí jinak. Naprostá většina příběhu o dvou kamarádkách se totiž odehrává právě v Liberci.

Příběh vás možná moc nenadchne, zato spousta záběrů z libereckých ulic určitě ano. Ve filmu se prolínají dvě časové roviny, minulost odehrávající se v době komunismu a současnost. Film postupně odhaluje, co poničilo přátelství nerozlučné dvojky v podobě Ruth v podání Michaely Kuklové (Z pekla štěstí, Všichni moji blízcí, O princezně Jasněnce a létajícím ševci) a Magdy, Jitky Schneiderové (Kouzla králů, Jak se krotí krokodýli, Samotáři).

Rybářskou baštu ve filmu pozná určitě každý

A jak to tak bývá, holky byly nejlepší kamarádky, dlouhé roky... Než do toho vstoupil chlap. Teda spíš kluk Adam, kterého ztvárnil Jan Budař (Něžné vlny, Lidice, Vratné lahve). Co je ale to nej? Že hlavní postava Ruth vyrůstá a žije v Liberci. Má nejlepší kamarádku Magdu a zamiluje se do Adama. Jenže nakonec skončí s Magdou. A ta zatouží si po letech všechno vyříkat a to ještě netuší, že Adam zanechal Ruth „dárek“ v podobě dcery Bohunky.

Na libereckém nádraží se natáčelo kde co, takže ani v tomto filmu nechybí

Film z roku 2004 se sice nedočkal nijak extrémních ohodnocení, Liberečáky ale určitě potěší. „Úplný opak filmu, o kterém člověk řekne, že "to bylo ze života". Toto dílo bylo tak neživé, vykonstruované, nevěrohodné a stupidně laciné, až působilo směšně. K tomu příšerně otravná hudba a nenápaditá kamera se spoustou absolutně zbytečných záběrů. Jediné, na co se dalo koukat, byla odhalená těla dvou hlavních představitelek. Ani sám nevím, za co dávám tu jednu hvězdičku. 10%,“ komentuje film uživatel Kozlowski8 na stránkách Česko-Slovenské filmové databáze.

Magda se po letech vrací do Liberce, projíždí kolem Babylonu a nevynechá ani Fügnerku nebo Šalďák

Tu a tam se objeví pro Liberečáky zajímavý detail. Tak třeba věděli jste, že se Masarykova ulice vedoucí od Severočeského muzea k Zoo dříve jmenovala Leninova? Není to jen vymyšlená snaha filmařů přiblížit se době komunismu. Dokládá to i mapa poválečného Liberce. A abychom se nechlubili jen Libercem, je tu něco i pro Jablonečáky. Některé scény se totiž natáčely u jablonecké přehrady. Nezbývá než se na film podívat a udělat si vlastní obrázek na tohle „drama“.

Jablonečáci jsou určitě pyšní, že se do záběrů dostala i jejich přehrada

Foto Repro Youtube, turistik.cz, vlaky.net,

Štítky kultura, Liberec ve filmu, natáčení, Ruth to vidí jinak, film, Liberec, Michaela Kuklová, Jitka Schneiderová, Vladimir Iljič Lenin, Jan Budař, Všichni moji blízcí, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Z pekla štěstí, Jak se krotí krokodýli, Severočeské

Liberec ve filmu: Když se holky praly o Honzu Budaře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.