Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Archeologové v Jablonném objevili osm set let staré pozůstatky domů

Další úspěšný nález v podobě zatím nejstarších objevených staveb se podařil archeologům v Jablonném v Podještědí. Našli zde pozůstatky dvou domů ze 13. století.

Archeologové v Jablonném v Podještědí našli pozůstatky dvou domů, kolem kterých před téměř 800 lety možná chodila i svatá Zdislava. Jde o nejstarší nalezené stavby města,  informoval archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský. Podle něj jde o nejvýznačnější nález archeologického průzkumu, který ve městě trvá třetím rokem a provází rekonstrukci krajské silnice 270.

Dvě polozemnice ze 13. století, do země zahloubené domy, archeologové objevili na rohu náměstí a v ulici Zdislavy z Lemberka. Jeden z nalezených domů v minulosti částečně vyhořel. „Nález dokládá počátky města. Je to předlokační osídlení, to znamená ještě před tím, než naplánovali náměstí, než naplánovali bránu, hradby,“ uvedl Brestovanský.

Jablonné je poutním místem a v Libereckém kraji patří k nejcennějším a nejstarším místům s městským osídlením, doloženým je už z poloviny 13. století. Celé staré město bylo uzavřeno v hradbách. Archeology nyní zkoumané polozemnice měly podle Brestovanského půdorys pětkrát krát čtyři až pět metrů. „Jsou tam zajímavé konstrukční prvky, protože jsme našli část zborcené dřevěné stěny, dřevěné schody, máme tam keramické nádoby,“ uvedl archeolog. V jednom z domů archeologové našli i přesleny, což byly součásti vřeten pro spřádání nití. Podle Brestovanského z toho plyne, že se obyvatelé domu museli zabývat textilní výrobou.

Ve středověku bylo Jablonné významným obchodním centrem, leželo na královské cestě na Žitavu. Archeologický průzkum v centru města začal v roce 2017. Brestovanský již dříve uvedl, že průzkumy zhruba 70 parcel kolem náměstí ukázaly, že jsou zřejmě nejstaršími známými měšťanskými parcelami v zemi. Mezi nejzajímavější nálezy také patří objevení základů do té doby neznámé severní brány v ulici Zdislavy z Lemberka. V jámě před branou našli dokonce archeologové obětinu v podobě kostry býčka. Archeologům se na náměstí podařilo objevit také dřevěný vodovodní řad, který vznikl po vydlabání vnitřku kmenu stromu a který se řadí k nejstarším inženýrským sítím v regionu.

Archeologický výzkum provází rekonstrukci frekventované silnice, na kterou získal Liberecký kraj evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Akce za více než 43 milionů bude pokračovat letos, kdy je třeba dokončit úsek přes náměstí.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Jablonné v Podještědí, archeologie, nález, dům, Petr Brestovanský, průzkum, Zdislava, Lemberk, Severočeské muzeum v Liberci, Liberecký kraj

Archeologové v Jablonném objevili osm set let staré pozůstatky domů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.