Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Barokní kostel v Jindřichovicích pod Smrkem čekají další opravy

Barokní kostel Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem čekají letos další opravy. Obci se podařilo získat 1,4 milionu korun od ministerstva kultury, dalších 900 tisíc korun přidal Liberecký kraj. Pokračovat díky tomu bude rekonstrukce střechy, která loni začala nad presbytářem. Tam byla střecha v havarijním stavu a hrozilo, že se zřítí. Teď už je bezpečná a znovu se tam konají bohoslužby, v pátek se kostel otevře i v rámci Noci kostelů.

Kostel vznikl kolem roku 1670 rozšířením původní kaple, později přibyl presbytář a dalšími úpravami prošel kostelík na přelomu 18. a 19. století. Sakrální památku převzala obec před čtyřmi lety od církve v havarijním stavu, aby připravila její rekonstrukci. Obnově památky předcházel stavebně-historický průzkum, který ukázal, v jak špatném stavu kostel je a kde je nutné s opravami začít. Památku navíc poškodila předloni v říjnu vichřice Herwart, která ulomila kříž. Hasiči ho pak museli sundat.

Střecha držela trámy

Kříž se bude moci na věž vrátit až po dokončení oprav střechy a věže. Práce začaly loni, podle starosty doslova v hodině dvanácté. „Střecha nad presbytářem byla v takovém stavu, že držela trámy, a nikoliv trámy střechu," popsal stav starosta Pavel Novotný (Jindřichovický patriot). Letos by podle něj měly práce na střeše pokračovat od presbytáře přes hlavní loď až ke kostelní věži. „A bude se dělat věž od patra nahoru až k cibuli," doplnil. Opravy by měly začít v červnu. Na obnovu kostela může přispět i veřejnost prostřednictvím účtu u České spořitelny 000035-0985040399/0800. Zatím je na něm přes dvě stě tisíc korun.

Noc kostelů

Jindřichovický kostel není jedinou památkou, kterou budou moci lidé v pátek v rámci Noci kostelů navštívit. V celém Česku se veřejnosti otevře 1614 kostelů a modliteben. V Libereckém kraji se jich do projektu zapojilo 60, mezi nimi i největší liberecké kostely sv. Antonína Velikého a Nalezení svatého Kříže nebo Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy v Jablonném v Podještědí, kde připravili také program a komentované prohlídky.

Autoři | Foto Jindřichovice

Štítky památky, Jindřichovice, kostel, obnova, oprava, střecha, Jindřichovice pod Smrkem, Noc kostelů, Liberecký kraj, Ministerstvo kultury České republiky, Antonín Veliký, Pavel Novotný, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barokní kostel v Jindřichovicích pod Smrkem čekají další opravy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.