Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jablonci příští týden začíná hudební festival Jablonecké tóny

Vystoupení Prague Cello Quarteta zahájí příští týden v Jablonci nad Nisou hudební festival Jablonecké tóny. Navazuje na projekty Město plné tónů a Rok české hudby a do září v podhorském městě nabídne publiku přes 40 koncertů a představení.

„Na festivalu vystoupí i český folkový hudebník Jaroslav Hutka, jablonecká rodačka Marta Kloučková nebo americká bluegrassová skupina Rapidgrass," řekla mluvčí magistrátu Adéla Říhová.

Na náměstí a letní scéně

Jablonecké tóny pořádá město spolu s Eurocentrem, Jabloneckým kulturním a informačním centrem a Základní uměleckou školou Jablonec nad Nisou. Koncerty budou převážně na Mírovém náměstí a letní scéně Eurocentra. Hudbou ale budou žít i jablonecké kostely, hrát se bude také třeba na molu jablonecké přehrady. „Téměř všechny akce festivalu budou volně přístupné," řekl primátorův náměstek David Mánek (ANO), který nad festivalem převzal záštitu.

„O Jablonci se říká, že je městem skla a bižuterie nebo třeba sportu. Přes léto bude díky festivalu Jablonecké tóny také městem hudby," poznamenal Mánek. Pro zahajovací koncert se podle něj podařilo získat Prague Cello Quartet, který tvoří absolventi pražské hudební akademie. „Jedinečný český soubor čtyř violoncellistů nabídne publiku koncertní show složenou nejen ze známých skladeb klasických mistrů, ale také z populárních filmových melodií nebo jazzových, popových či rockových hitů," dodal.

Jaroslav Hutka

Signatář Charty 77 Jaroslav Hutka vystoupí na Mírovém náměstí symbolicky 21. srpna, v den vpádu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa. V Jablonci se ale podle Říhové v létě představí i řada zahraničních kapel. „Na festivalu například zahrají Iona Fyfe & Aidan Moodie ze Skotska nebo německý Munich String Band, který pochází z partnerského města Jablonce Kaufbeuren," doplnila. Festival bude rovněž přehlídkou místních talentů ze základní umělecké školy, jejich vystoupení jsou na programu v červnu.

Autoři | Foto pcg.cz

Štítky ČR, hudba, festival, Jablonec n.N., AUDIO, Jablonec nad Nisou, hudební festival, Jaroslav Hutka, koncert, představení, ANO 2011, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Prague Cello Quartet, Charta 77, Skotsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci příští týden začíná hudební festival Jablonecké tóny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.