Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Skleněné dílo dvojice známých výtvarníků věnuje Jablonec muzeu

Plastiku z dílny dvojice sklářských výtvarníků Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové daruje Jablonec jabloneckému sklářskému muzeu. Rozměrná plastika původně zdobila obřadní síň radnice, při její rekonstrukci ji ale dělníci odstranili. Město pro skleněný objekt nemá místo, už léta leží rozebrané ve sklepě.

Dvojice Libenský - Brychtová významně přispěla k vývoji moderního uměleckého skla. Jejich díla hostila řada zahraničních galerií a dnes patří mezi nejdražší a nejvyhledávanější autory i na světovém trhu. Jejich skleněná plastika Křížová hlava z 80. let se před třemi lety v aukci Dorothea v Praze prodala za rekordních 1,56 milionu korun. Jakou cenu by měla na trhu plastika z jablonecké radnice, nedokáže nikdo odhadnout.

Rodinné stříbro

„Nikdy jsme neuvažovali o prodeji, je to rodinné stříbro," poznamenal tajemník města Marek Řeháček. Když v roce 2002 část výzdoby tvořenou třemi kusy z hutního zelenomodrého skla pronajalo město za korunu ročně muzeu, odhadl znalec její hodnotu na 450 tisíc korun. Druhou část tvořila skleněná stěna o rozměrech zhruba tři krát osm metrů. „To dílo tvořilo stěnu před okny radnice v obřadní síni, dnes je stěna rozebraná na ty nejmenší části, vlastně skleněné cihly. Ani nevíme, jestli je kompletní," přiznal.

Jablonečtí zastupitelé teď rozhodli nejen už pronajaté kusy, ale i zbylou část bývalé výzdoby obřadní síně darovat Muzeu skla a bižuterie. „Máme zájem o to, aby původní skleněná výzdoba byla zrestaurována a následně prezentována veřejnosti v rámci muzejní kolekce českého skla," doplnil primátor Milan Kroupa (ANO).

Darováním muzeu chce Jablonec zachovat toto rozměrné dílo pro budoucí generace. Podmínkou smlouvy je nejen zrestaurování plastiky, ale také uvedení dárce statutárního města Jablonec nad Nisou při prezentaci skleněného daru veřejnosti.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky sklo, muzeum, Jablonec, plastika, Libenský, Brychtová, Jablonec nad Nisou, radnice, Jaroslava Brychtová, Stanislav Libenský, Marek Řeháček, Praha, Milan Kroupa, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleněné dílo dvojice známých výtvarníků věnuje Jablonec muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.