Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Knihovnička pro nevidomé děti nabízí novou knihu plnou dobrodružství

Knihovnička pro nevidomé děti má v nabídce novou knížku - Dům doktora Fišera. Knížka s tajuplným příběhem vznikla i díky libereckým školákům, kteří se podíleli na jejím převodu do zvukové podoby.

Dům doktora Fišera je novým titulem, o který se letos rozrostla knihovnička pro nevidomé děti. Dnes měla křest na Festivalu dětského čtenářství v Liberci. Tajemnou, napínavou a dobrodružnou knížku Petry Braunové převedly do zvukové podoby liberečtí školáci v rámci projektu Děti čtou nevidomým dětem. Je to už osmnáctá kniha, která tady vznikla, řekla vedoucí realizačního týmu Radka Vojáčková z dětského oddělení Krajské knihovny v Liberci.

„Knížka je určena pro děti od třetí do sedmé třídy, má široké rozpětí. Takové knihy se vždy snažíme vybírat,“ řekla Vojáčková. O nahrávání knížky o podivínském doktoru Fišerovi, který žije v domě obehnaném plotem s ostnatým drátem a nikoho tam nepouští, byl mezi dětmi velký zájem. „Přihlásil se nám rekordní počet asi 300 dětí, to už bylo při konkurzu takřka neúnosné. Naštěstí ne všichni dorazili. Jsme za to ale vděční, protože pak je z čeho vybírat,“ doplnila Vojáčková.

Vydání zvukové knihy přijde podle Vojáčkové zhruba na 100.000 korun a na její vydání přispívají nadace i ministerstvo kultury. „Vyrábíme 250 kusů, které vlastně rozdáváme všem speciálním školám, zvukovým knihovnám, ale také těm, kdo projeví zájem a věnují se dětem s nějakým handicapem. Jsme rádi, když projeví zájem školy, které pracují s handicapovanými dětmi, ne jen zrakově postiženými, ale třeba i na vozíčku, protože těm se také knížka špatně drží,“ řekla Vojáčková.

Při výběru dává realizační tým přednost dětským knihám českých autorů. Výjimkou byla Matylda britského spisovatele Roalda Dahla vydaná v roce 2011. Zvukovou podobu dostaly v minulých letech například knihy Ivy Procházkové Pět minut před večeří, Únos domů nebo Uzly a pomeranče, Pohoršovna Daniely Fischerové nebo Školník Kulda od Jiřího Kahouna.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kniha, knihovnička, Dům doktora Fišera, dům, dobrodružství, Petra Braunová, Liberec, Roald Dahl, Jiří Kahoun, Iva Procházková, Daniela Fischerová, knihovna

Knihovnička pro nevidomé děti nabízí novou knihu plnou dobrodružství  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.