Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Památkáři hledají firmu pro stomilionovou opravu dvora v Zákupech

Národní památkový ústav vypsal zakázku za bezmála 107 milionů korun na záchranu jižního křídla hospodářského dvora u zámku v Zákupech. Do soutěže se firmy mohou hlásit do 26. srpna. Pokud se podaří v soutěži vybrat firmu, staveniště by mohla převzít na podzim.

Hospodářský dvůr je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Vznikl ve druhé polovině 17. století. Navrhli ho význační italští stavitelé Giulio Broggio a Giovanni Domenico Orsi a podle památkářů svou historickou hodnotou převyšuje přilehlý zákupský zámek. Ve vlastnictví státu je dvůr od roku 2003 a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. V první etapě chtějí památkáři zachránit jeho nejcennější část, což je bývalá konírna, v níž bylo v minulosti ustájeno až 60 koní. Na její obnovu se podařilo památkářům získat evropskou dotaci, přes 95 milionů korun.

Dezolátní stav

Jižní křídlo dvora je v dezolátním stavu, poškozené jsou pilíře, klenby, kamenné prvky, krov, střecha, okna, dveře i omítky. V 70. letech minulého století přestal fungovat odvodňovací systém, což způsobilo poškození základů stavby vlivem vysoké hladiny podzemní vody. Narušená je statika zdí, propadlou střechou zatéká, dřevěné části jsou napadené dřevokaznou houbou. Na špatném stavu budov se projevilo i nevhodné a nedůstojné užívání, v minulosti tam byly garáže pro zemědělskou mechanizaci i sklad chemikálií.

Hotovo za dva roky

V plánu je dokončit rekonstrukci jižního křídla areálu do poloviny roku 2021. V přízemí konírny by měla vzniknout expozice zaměřená na dopravu v době, kdy Habsburkové využívali Zákupy jako letní rezidenci. Další expozice bude v prvním patře, které v druhé polovině 19. století sloužilo k ubytování doprovodu rakouského císaře. Budou tam artefakty odkazující na zaniklé nebo nepřístupné české zámky a hrady. Památkáři odhadují, že expozice v konírně by ročně mohly zvýšit návštěvnost zámku v Zákupech o více než 5000 na bezmála 40 tisíc turistů.

Autoři | Foto Ludvík Hradílek

Štítky památky, Zákupy, památkáři, památková péče, dvůr, zámek, Národní památkový ústav, Giovanni Domenico Orsi, Giulio Broggio, Liberecký kraj, Habsburkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři hledají firmu pro stomilionovou opravu dvora v Zákupech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.