Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Severočeské muzeum odhalí jedinečnou vitráž z devatenáctého století

Mezi novými exponáty, které Severočeské muzeum v Liberci v příštím roce představí veřejnosti, bude i Meltzerova vitráž Madona s dítětem. Ta bude součástí expozice uměleckých řemesel.

Meltzerova novorenesanční vitráž byla vyrobena speciálně pro Severočeské muzeum v roce 1890. „Nyní se vitráž Madony s dítětem dočkala restaurátorského zákroku od zkušeného Davida Roskovce z Hrubé Horky,“ uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička.

Vitráže nesmí podle radní pro kulturu v Severočeském muzeu chybět. „Výroba vitráží má v kraji hlubokou tradici,“ řekla Květa Vinklátová a dodala, že je skvělé mít v kraji restaurátora. Meltzerovu vitráž tvoří sedící Panna Marie s Ježíškem s lilií v levé ruce. Nápis na díle připomíná, že vitráž věnoval muzeu Karl Meltzer, majitel a vedoucí „první české malírny uměleckého skla ve Skalici“.

Díky restaurátorské práci uvidí návštěvníci vitráž tak, jak ji mohli lidé vidět před 130 lety.

 

Foto Archiv Severočeského muzea

Štítky Meltzer, vitráž, Madona, Sveročeské muzeum, Liberec, muzeum, Severočeské muzeum v Liberci, Panna Marie, Květa Vinklátová, Karl Meltzer, řemeslo, exponát, 19. století, Ježíšek, Hrubá Horka, Skalice

Severočeské muzeum odhalí jedinečnou vitráž z devatenáctého století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.