Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pomyslným centrem Hradozámecké noci bude Grabštejn

Pomyslným republikovým centrem Hradozámecké noci se stane v sobotu 31. srpna Grabštejn. Důvodem je to, že příhraniční hrad je letos jedním z pilířů dlouhodobého projektu Národního památkového ústavu (NPÚ) Po stopách šlechtických rodů.

V tomto roce je projekt památkářů zaměřený na rod Gallasů a Clam-Gallasů, kterým Grabštejn patřil tři století. „Celý rok seznamujeme veřejnost pomocí přednášek, výstav, kulturních akcí a dalších aktivit s významem a přínosem rodu Gallasů a Clam-Gallasů pro severní Čechy, a tak i Hradozámeckou noc koncipujeme jako připomenutí význačných osobností tohoto rodu a také doby, v níž žily," uvedl regionální ředitel NPÚ Miloš Kadlec.

Prohlídky i varhanní koncert

Návštěvníci se podle něj na Grabštejně mohou těšit na kostýmované prohlídky s ochutnávkou zmrzliny udělané podle dobové receptury, varhanní koncert v hradní kapli nebo prohlídky sklepení a věže. „Na nádvoří poběží samostatný kulturní program, který bude obsahovat ukázky práce mistra kata, bude přehlídka dobové módy, tance, hudební vystoupení a kdo na hradě vydrží až do půlnoci, čeká ho zajímavá ohňová show," uvedl Kadlec. Mimořádná bude i cesta na hrad, návštěvníci projdou přes vojenskou základnu. „Běžně se vojenský prostor musí obcházet a cesta na hrad tak trvá déle a není tak pohodlná," uvedl Kadlec.

Akce na Grabštejně bude navíc propojená s programem na zámcích Frýdlant a Lemberk, jež byly rodovými sídly Clam-Gallasů. Dopoledne budou moci návštěvníci na Lemberku ochutnat pokrm vařený podle dobové receptury. „Navíc pro zájemce mistr kuchař povypráví o dobové kuchyni a pokrmech jako takových. Odpoledne se hrad a zámek Frýdlant zaměří na rodiny s dětmi, a to alchymistickou dílnou, hranou pohádkou na nádvoří, šermíři a dalším programem. V zámecké kuchyni se navíc budou péct koláče," informovala regionální mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová.

Zapojí se i Zákupy a Hrubý Rohozec

Do Hradozámecké noci se na Liberecku zapojí ještě zámek Hrubý Rohozec a Zákupy, v celé republice to bude 95 objektů a institucí. Cílem je představit památky v netradičním čase a podobě. „Na hradech a zámcích je připraven pestrý program, od lampionových průvodů až po kostýmované prohlídky, šermíře, koncerty vážné i populární hudby a další," dodala Bidlasová. Loni při Hradozámecké noci v celé zemi památky navštívilo přes 35 tisíc lidí a centrem akce byl zámek Kynžvart.

Autoři | Foto Hrad Grabštejn

Štítky památky, zábava, Grabštejn, hradozámecká noc, hrad, Národní památkový ústav, koncert, zámek, šlechta, Frýdlant, Zákupy, Lemberk, Hrubý Rohozec, projekt, nádvoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomyslným centrem Hradozámecké noci bude Grabštejn  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.