Počasí dnes25 °C, zítra20 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Varhaník z obřadní síně, učitel hudby a zakladatel Experimentálka. Tři osobnosti mají medaili města Liberce

Karel Hájek, Rudolf Mihulka a Petr Vostřák. Tato trojice je od čtvrtka novými držiteli Medaile za zásluhy o rozvoj města v oblasti hudby a kultury.

Se jménem prvního oceněného, Petra Vostřáka, je řadu let spjat kulturní stánek v Lidových sadech. Jeho pořadatelský podpis nesou například festivaly Godyho memoriál nebo Jizerská nota. „Petr patřil mezi regionální osobnosti a světlonoše, kteří ve své oblasti rozšiřovali prostory pro moderní vnímání kultury i proti vůli komunistické vrchnosti. Podařilo se mu vydupat ze země klub, který mohla Liberci závidět mnohá další města,“ říká zastupitel a dlouholetý Vostřákův kolega Tomáš Hasil. Populární Experimentální studio v Barvířské ulici bylo zaměřené na folk, rock i vážnou muziku a také na poezii, divadlo a výstavy. Později se přestěhovalo do zrekonstruovaných prostor v přízemí budovy „Lidové sady“. Petr Vostřák zemřel v roce 2018. Medaili města převzala jeho žena Marcela.

Varhany Karla Hájka

Určitě každý Liberečan za svůj život minimálně jednou navštívil obřadní síň liberecké radnice. Při všech slavnostních okamžicích zněly varhany Karla Hájka, který na liberecké radnici působí od roku 1959. A kdo náhodou nebyl v obřadní síni, tak chodil na odpolední čaje s orchestrem Ladislava Bareše nebo prošel Lidovou školou umění, později Základní uměleckou školou, proto usměvavého pana Hájka zná a vždy ho rád vidí.

Rodák z Hradce Králové žije v Liberci od konce 40. let. Karel Hájek je univerzálním muzikantem, ovládá hru na varhany, housle, klavír, trubku, pozoun a kontrabas. Skládal i hudbu, například k úspěšnému představení Divadla F. X. Šaldy Únos bohyně aneb o vinařově vině z roku 1960, upravoval pro žákovský orchestr populární i muzikálové melodie. V neděli 29. září oslaví Karel Hájek neuvěřitelných 90 let.




Třetím v pořadí oceněných je hudebník, pedagog a kapelník Ruda Mihulka. V oboru hra na klávesové nástroje vychoval stovky žáků, řada z nich se úspěšně zúčastnila republikových a mezinárodních klavírních soutěží. Zcela zásadní přínos představuje jeho činnost dirigentská a aranžérská. „Jako kapelník žákovského Big Bandu ZUŠ Liberec, v jehož čele stojí již od roku 1967, dovedl tento orchestr k řadě vítězství v republikových i v mezinárodních soutěžích a on i jeho svěřenci představovali a představují naprostou špičku v této oblasti. Někteří členové orchestru působili nebo působí ve významných hudebních tělesech, ať již ve filharmoniích a souborech klasické hudby nebo v souborech v oblasti populární hudby a jazzu,“ uvádí kamarád, kolega a muzikant Jan Prchal.

Starší generace Liberečanů ho má v paměti jako kapelníka orchestru COMBO 62, který v roce 1962 založil. Kapela v Liberci působila až do roku 1995 a stala se neodmyslitelnou součástí libereckých „čajů“, plesů, podnikových akcí a dalších hudebně společenských událostí v Liberci. Letos v září oslaví Rudolf Mihulka 84 let.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky medaile města Liberec, Petr Vostřák, Liberec, kultura, hudba, obřadní síň, Karel Hájek, Rudolf Mihulka, varhany, orchestr, Tomáš Hasil, Ladislav Bareš, divadlo

Varhaník z obřadní síně, učitel hudby a zakladatel Experimentálka. Tři osobnosti mají medaili města Liberce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.