Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Malou výstavní síň zaplnily Krylovy linoryty i fotografie Drahoňovského

Od včerejšího dne je k vidění v Malé výstavní síni unikátní výstava věnována Karlu Krylovi. Spatřit můžete jedinečné fotografie od Milana Drahoňovského, Krylovy citáty nebo jeho linoryty.

Liberec výstavu k 30 letům sametové revoluce věnoval Karlu Krylovi. Písničkář 6. prosince 1989 vystoupil v Liberci v tehdejším pavilonu A výstaviště a koncert zachytil fotograf Milan Drahoňovský. Kromě jeho fotografií z koncertu jsou na výstavě v Malé výstavní síni i Krylovy grafiky a citáty psané přímo jím nebo s ním spojené, řekla kurátorka výstavy Jitka Mrázková.

Drahoňovský byl před 30 lety fotografem libereckého občasníku Vpřed. „Noviny jsme měli ovládnuté s mladšími kolegy, díky tomu to tady dnes může vše být,“ řekl devětapadesátiletý Milan Drahoňovský. Fotografie z Krylova koncertu v ucelené podobě ještě vystavené neměl.

Koncert před 30 lety byl i pro Drahoňovského obrovský zážitek. „Bylo to něco neskutečného, že se člověk mohl zúčastnit koncertu Karla Kryla, kterého jsme zbožňovali,“ uvedl. Sál pavilonu výstaviště byl podle něj před 30 lety zcela zaplněný. „Byla úžasná atmosféra. Doteď, když se potkám s lidmi, kteří se toho zúčastnili, tak je to jeden z nejsilnějších zážitků nejen revoluce, ale i života,“ dodal fotograf.

Mrázková považuje za úžasné i Krylovy linoryty, zapůjčené jsou do Liberce z městské galerie ve Vysokém Mýtě. „Myslím, že nikde jinde kromě této galerie vystavené nebyly,“ uvedla. Na jedné stěně liberecké galerie je 22 Krylových linorytů z kolekce nazvané Ráj srdce. Pod nimi jsou různé Krylovy citáty, například „Sametová - nebo revoluce. Obojí dost dobře nejde“ nebo „Strana, která získá příliš mnoho moci, ji automaticky zneužívá ve svůj prospěch“.

Na druhé straně galerie jsou zase citáty o Krylovi, třeba Jiřího Mrvy: „Dodnes mnozí ani netuší, kolika lidem nezištně pomohl, materiálně, finančně, morálně ... Nikdy se tím nechlubil a na to téma nerad mluvil.“ Je tam i citát nedávno zesnulé herečky Vlasty Chramostové: „Spojilo se nespojitelné. Dobrý politický tah skrýval předzvěst nové doby, která bude přát Gottům, ne Krylům“. Výstava potrvá do 5. ledna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vaňkovka fest

Štítky výtvarné, historie, správa, fotografie, Liberec, 1989, Karel Kryl, linoryt, výstavní síň, výstava, koncert, fotograf, galerie, Sametová revoluce, Vlasta Chramostová, kongresové centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malou výstavní síň zaplnily Krylovy linoryty i fotografie Drahoňovského  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.