Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Festival Anifilm se stěhuje do Liberce. Centrum bude mít na zámku

Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm se příští rok na jaře bude konat ve stotisícovém Liberci. Přestěhuje se tam po 18 letech z Třeboně. V Liberci to oznámili pořadatelé festivalu. Kapacita a zázemí v Třeboni jim už nestačily, uvedli.

„Necháváme Třeboň za námi, pomohla nám stát se světovým festivalem, pomohla nám vyrůst a jsme za to rádi. Doufáme, že i my jsme byli Třeboni přínosem k její větší proslulosti. Animace znamená oživení a pohyb, a my se teď potřebujeme posunout dále," uvedl ředitel festivalu Tomáš Rychecký. Jedním z důvodu stěhování je, že Třeboň letos ustoupila od vybudování expozice animovaného filmu a odmítla na jeho vybudování evropskou dotaci přes 64 milionů korun.

Tisíce návštěvníků

Letos Anifilm přilákal přes 9000 návštěvníků, nabídl jim přes 500 soutěžních i doprovodných filmů. Přes 1500 filmových a herních profesionálů se zúčastnilo speciálních přednášek a prezentací.

Liberec o pořadatelství festivalu usiloval. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) jde o nejvýznamnější akcí svého druhu ve střední Evropě. „Kromě mezinárodní propagace můžeme především hovořit o ekonomickém přínosu pro město, do kterého při festivalu přijede minimálně 10 tisíc návštěvníků. Většina z nich ve městě využije nejenom ubytovacích a gastro služeb, ale bude využívat veškerou infrastrukturu, kterou město nabízí," dodal Zámečník.

Centrum na zámku, projekce v Liďákách i ve Varšavě

V Liberci se bude festival poprvé konat příští rok od 5. do 10. května, program bude výrazně zaměřený na propojení animace s hudbou a zvukem. Festival se bude odehrávat v kulturním centru Lidové sady, v kině Varšava i v knihovně. Centrem festivalu se stane zámek, který má soukromého majitele. Podle Rycheckého se organizátoři na pronájmu domluvili.

Rozpočet festivalu je skoro 16 milionů korun, příspěvek Liberce bude 1,5 milionu. Stejnou částkou Anifilm podpoří i Liberecký kraj. „Filmový festival Anifilm zapadá velmi dobře do našeho záměru, aby kraj hostil několik výjimečných kulturních svátků, které budou lákadlem nejen pro místní, ale také pro návštěvníky," uvedla radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová (SLK).

Podle náměstka primátora Liberce Ivana Langra (SLK) počítá město s dlouhodobou spoluprací s organizátory festivalu. „Nebavíme se jen o roce 2020, ale minimálně o dalších pěti letech," dodal.

Autoři | Foto Anifilm

Štítky Liberec, festival, Anifilm, zámek, Třeboň, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, Varšava, Ivan Langer, Květa Vinklátová, Liberecký kraj, animovaný film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Anifilm se stěhuje do Liberce. Centrum bude mít na zámku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.