Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Po skončení vánočních prohlídek čeká zámek Sychrov gruntování

Po skončení vánočních prohlídek, které ještě v těchto dnech nabízí turistům zámek Sychrov na Liberecku, čeká památku gruntování. Důkladně uklidit je třeba více než 40 pokojů a dalších prostor na prohlídkových trasách. Zámek zůstane po celou dobu pro turisty otevřený. Samozřejmě s určitým omezením, řekl sychrovský kastelán a ředitel tamní Národní památkové správy Miloš Kadlec.

„Ten úklid je opravdu náročný, protože celá místnost se vystěhuje, přinesou se obrovské štafle a jede se od stropu dolů. Každý rok takhle děláme všechny místnosti prohlídkové trasy," popsal rozsah prací Kadlec. Úklid je podle něj o to náročnější, že zámek má jen 0,7 uklizečky. „Zapojují se proto všichni průvodci a se stěhováním pomáhají třeba i zahradníci," poznamenal. Letos se podle Kadlece budou navíc ještě přes zimu restaurovat některé parkety třeba ve velké jídelně.

Sychrov letos 30. srpna oslaví 200 let Rohanů na Sychrově. „Připravujeme rodinný sraz, je to s nimi ale těžké, protože jsou rozeseti po celém světě. Rádi bychom ale na hlavní turistickou sezonu otevřeli druhé patro východního křídla," řekl kastelán.

V místnostech už podle něj skončily hlavní stavební práce. „Fládrovaly se dveře, okna, opravovalo se ostění, teď se tam ještě bude pracovat na výmalbě chodby. Novou instalaci bychom tam chtěli otevřít v červenci," řekl Kadlec. Pracuje se také na obnově výmalby Bretaňské věže, která zámku dominuje.

Zámek patří k nejnavštěvovanějším památkám v Libereckém kraji. Letos v zimě je v kraji otevřený jako jediný, a to vždy od 10:00 a poslední prohlídka začíná ve 14:00. Mimo sezonu je pro návštěvníky připravena základní trasa Novogotický klenot Rohanů, která představuje honosně zařízené královské apartmá a také třeba reprezentační prostory. Předem objednané skupiny se mohou také podívat za zlatým pokladem, který představuje práce klenotníka Františka Khynla pro takové značky jako Tiffany nebo Cartier.

Zámek Sychrov

Sychrov se řadí k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v zemi a od roku 1995 je národní kulturní památkou. Zdejší sbírka portrétů je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Už v 15. století stála na místě zámku tvrz. Na jejím místě vyrostl v 16. století panský kamenný dům a v letech 1690 až 1693 nevelký barokní zámek, jehož stavebníkem byla rytířská rodina Lamottů z Frintroppu. Roku 1740 koupil panství František z Valdštejna. V roce 1820 pak Sychrov a svijanské panství získal francouzský kníže Karel Alain Gabriel Rohan. Díky Rohanům, kterým patřil až do roku 1945, získal sychrovský areál současnou podobu.

Autoři | Foto Zámek Sychrov

Štítky Vánoce, Sychrov, prohlídky, zámek, Liberecký kraj, František Khynl, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po skončení vánočních prohlídek čeká zámek Sychrov gruntování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.