Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dva roky příprav se vyplatily. Výstavu o Clam-Gallasech už v Lázních vidělo přes tři tisíce návštěvníků.

Liberecká galerie hlásí obrovský zájem o výstavu s názvem Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách. Šlechtické rody do lázní přilákaly už 3300 lidí. Výstava pokračuje do 1. března.

„Příprava trvala více než dva roky a k vidění je 258 předmětů uměleckého řemesla a výtvarného umění. K vidění je nejen vybavení rodinných sídel, ale návštěvnicky velmi atraktivní jsou historická vyobrazení Jizerských hor,“ říká Vladimír Trégl, hlavní kurátor výstavy, která vznikla ve spolupráci Oblastní galerie Liberec s Národním památkovým ústavem, katedrou historie Technické univerzity v Liberci a Ústavem dějin umění.

Velký zájem je i o komentované prohlídky k výstavě. „Návštěvnost je i přes 100 osob. I to vypovídá o vysokém zájmu veřejnosti,“ doplňuje za Oblastní galerie Anna Habánová a dodává, že návštěvnost vzrostla ve srovnání s loňským lednem o 100 procent. Lednová návštěvnost tak podle ředitele galerie překoná číslo 3500 návštěvníků.

Oblastní galerie Liberec připravuje k výstavě další komentované prohlídky, nejbližší se bude konat ve čtvrtek 6. února.

Clam-Gallasové na Liberecku

Příslušníci šlechtických rodů Gallasů a Clam-Gallasů patřili k výrazným a důležitým osobnostem politického a společenského života. Zastávali řadu významných funkcí, kontakt udržovali třeba s Ludwigem Beethovenem, Amadeem Mozartem, malířem Josefem Führichem, jehož výstavu můžete shodou okolností rovněž vidět v Oblastní galerii, zasloužili se o založení liberecké čtvrti Kristiánov nebo o rozvoj lázeňství v Libverdě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gallasové a Clam-Gallasové: Noblesa severních Čech

Štítky clam-gallasové, výstava, ogl, npu, galerie, lázně, Česko, šlechta, Liberec, Národní památkový ústav, Technická univerzita v Liberci, Josef Führich, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva roky příprav se vyplatily. Výstavu o Clam-Gallasech už v Lázních vidělo přes tři tisíce návštěvníků.  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.