Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Únor patří masopustnímu veselí. Oslavy se chystají v řadě měst kraje

Také v Libereckém kraji se bude slavit masopust. Období před Popeleční středou, kdy začíná předvelikonoční půst, můžete oslavit v mnoha městech a obcích. Liberecká Drbna přináší jejich přehled.

Masopust se v českých zemích slaví už od 13. století. A některé tradice za zachovaly dodnes. Zabíjačky, průvody v maskách, bály a tancovačky, tak se u nás slaví stále. Řada akcí se koná i během letošního února.

BABÍ HOP, Jablonec nad Nisou

Maškarní rej milují i dospělí! Ples v maskách má v Jablonci dlouholetou tradici a koná se 1. února. Výhodou je, že nemusíte, jako na tradičním plese, přijít v páru. Popusťte uzdu fantazie a prostě se bavte. K tanci a poslechu letos zahraje kapela Kontakt.

MASOPUST V DUCHU BRAZILSKÉHO KARNEVALU, Nový Bor

Ve dnech 7. – 8. února Nový Bor rozproudí již po 14. brazilský karneval. Můžeme těšit na bubeníky Miloše Vacíka Tam Tam Batucada spolu s brazilskými tanečnicemi, na fotografické výstavy, film, pestrobarevné kostýmy, temperamentní rytmy, masopustní dobroty a speciality brazilské kuchyně.

MASOPUST NA PROSEČI, Proseč pod Ještědem 

V sobotu 8. února pořádá folklorní soubor Horačky tradiční masopustní obchůzku se vším všudy!!! Do průvodu zveme všechny nadšence i s jejich dětmi. V průvodu se můžete těšit na tradiční masopustní masky z Podještědí. Kdo sám dorazí v masce, udělá všem velkou radost! Vyráží se zhruba v 10:00 z hoření Proseče. Celá sláva se zakončí v místní sokolovně, kde bude čekat pivo a něco dobrého k jídlu. Od 17:00 se pak můžete těšit na živou muziku v podání nejzapálenějších muzikantů z okolí.

MASOPUST, Semily

Opět tradiční masopustní veselí včetně průvodu masek. Hudba, občerstvení a mnoho dalšího. Všechny masky jsou vítány. Neděle 9. února od 10.00 hod. na Komenského náměstí.

PAŠERÁCKEJ VEJKEND, Rokytnice nad Jizerou 

Již tradiční akce plná masopustního veselí a zábavy se koná 14.–15. února na Dolním náměstí a v lyžařském areálu na Studenově. Těšit se můžete i na pašerácký jarmark či vepřové hody s řadou pochoutek. Nebude chybět ani kulturní program pro dospělé i pro děti. A rozhodně si nenechte ujít sjezd pašeráků v dobovém oblečení na historických lyžích ze Studenova dolů.

MASOPUSTNÍ REJ, Dlaskův statek v Turnově

Tradiční lidový svátek prožijete 15.února na Dlaskově statku u Turnova, kterým se uzavírá masopustní období. Všichni zúčastnění mohou ochutnat zabíjačkové pochoutky, popít nápoje alkoholické i nealkoholické a především se mohou těšit na bujarý rej maškar, hudbu a vystoupení folklorních souborů. Kroje i tradiční masopustní masky předvedou folklórní soubory Hořeňák z Lázní Bělohradu a Šafrán z Jablonce nad Nisou. K tanci i poslechu zahraje turnovská kapela Různá dobrá společnost. Kdo nevěří, ať tam běží! Masky vítány! Akce začíná ve 13.00 a ke svému konci dospěje kolem 16.00 hodin.

ÚDOLSKÝ MASOPUST, Kryštofovo Údolí 

Tradiční akce v Kryštofově Údolí, za jehož obnovou stojí folklorní soubor Jizera, se koná 15. února. Večer bude v Hospůdce U Kryštofa následovat masopustní zábava.

RÝNOVICKÝ MASOPUSTNÍ REJ, Rýnovice, Jablonec nad Nisou 

Masopustní průvod masek a kapela Bleskový sběr – tak se baví v Rýnovicích! Na program vás zve Dům česko-německého porozumění v neděli 16. února ve 14 hodin sraz průvodu masek, od 16 h setkání s muzikou.

MASOPUST NA MÁCHOVĚ JEZEŘE, Doksy a Staré Splavy

Připravte si masky, tradiční masopustní rej v Doksech vypukne již 22. února! Více než 300 masek v průvodu z Doks se vydá kolem Máchova jezera do Starých Splavů se zastávkami na pohoštění, hudba a nabídka masopustních dobrot od regionálních výrobců.

MASOPUST NA RYCHTĚ, Vísecká rychta v Kravařích

V sobotu 22. února otevře opět svou bránu Vísecká rychta v Kravařích (od 10:00 do 16:00). V tento den můžete nahlédnout pod šikovné ruce řemeslníků a odnést si domů jejich výrobky. Zkusit si můžete i pečení masopustních kotoučů nebo si vyrobit svoji masku. Nebudou chybět domácí zabíjačkové výrobky, ale také koblížky, teplé oplatky, frgály, domácí marmelády a samozřejmě i něco na zahřátí. Dobrou náladu určitě podpoří i hudebníci a divadelní ochotníci na rychtářském dvoře. Není třeba připomínat, že více masek znamená více legrace.

DUBSKÝ MASOPUST, Dubá

V sobotu 22. února se sejdou masky na náměstí v Dubé, projdou městem za doprovodu bubeníků, k tomu soutěže a zábava pro děti i dospělé, zabijačkové hody a další občerstvení.

OSTAŠOVSKÝ MASOPUST, Liberec - Ostašov

Dne 22. února se bude hodovat, slavit a bavit se i Ostašov u Liberce, kde od 13:00 vypukne masopustní veselí. Po celodenní obchůzce průvod zakončí svou cestu na předem domluveném místě (Park u kostela), kde „porazí“ Kobylu nebo pochová basu (symbolizuje konec tanečních a hudebních veselic).

BZOVSKÝ MASOPUST, Bzí u Železného Brodu

Dne 22. února vezměte pohárky na pití a hudební nástroj s sebou! Občerstvení zajištěno. Po ukončení průvodu posezení v teple bzovské sokolovny. Začátek od 11:00 hodin.

HOSTINNSKÝ MASOPUST, Hostinné

Dne 22. února 14:00 vypukne průvod masek, masopustní dílničky pro děti, folklórní soubor HORAL – lidové písně a tance. Občerstvení zajištěno.

MASOPUST V HORNÍM MARŠOVĚ, Horní Maršov 

Dne 22. února od 12:00 začnou pravé zabijačkové hody doplněné sladkým pohoštěním a spoustou dobrého pití. Průvod s živou hudbou se vydá obchůzkou po obci, závěrečná masopustní veselice na náměstí, dětský maškarní karneval v budově ZŠ Horní Maršov. 

HRÁDECKÝ MASOPUST, Hrádek nad Nisou

V sobotu 22. února zahájí v 10:00 masopust i v Hrádku nad Nisou. Masopustní průvod se vydá centrem města a k tomu bude uspořádán prodej zabijačkových specialit před hrádeckou hasičárnou.

MASOPUST, Lánov

7. ročník masopustního veselí odstartuje 22. února ve 12:30 průvodem masek z Dolního do Prostředního Lánova, ke kterému se po cestě může připojit každý. Za budovou OÚ v Lánově probíhají soutěže za hudebního doprovodu kapely, občerstvení za lidové ceny (klobásky, jitrnice, jelita, gulášek, koláčky, chlebíčky, svařák), příjemná atmosféra.

MASOPUSTNÍ PRŮVOD ŽELEZNICÍ, Železnice

Café Terasy a Vlastivědné muzeum Železnice Vás zvou na masopustní průvod Železnicí s živou hudbou. Akce se koná v sobotu 22. února. Sraz je v 15:00 na náměstí. Masopustní pochoutky a posezení v Café Terasy. Masky s sebou!

ČUMPRĎÁCI, Smržov u Českého Dubu 

Dne 22. února se můžete vydat na tradiční masopustní průvod masek, ke kterému se můžete přidat v 10 hodin u místní hospody Čertova zeď. Za doprovodu místních muzikantů obejdete vesnici, kde u každého domu čeká tradiční pohoštění. 

LIBERECKÝ MASOPUST, Liberec

I v Liberci mají svůj masopust. Dne 23. února je připraven Průvod masek městem (10:30 hod.), zabijačkové hody, pivo, guláš, sladkosti a další dobroty od místních trhovců, dechovka a další.

MASOPUST V ČESKÉ LÍPĚ, Česká Lípa, klášterní zahrady u Vlastivědného muzea a galerie

V neděli 23. února vyjde ve 13:30 hod. z klášterních zahrad u Vlastivědného muzea a galerie pestrý masopustní průvod. V 15:00 hod. je připravena pohádka pro děti v podání Divadla Krabice Teplice, dále kejklíři, živá hudba, hry, bohaté občerstvení, palačinka Farní charity, soutěž o nejlepší masku.

TRADIČNÍ MASOPUST „PO STARU“, Železný Brod, Běliště – Malé náměstí

Dne 23. února v 15 hodin předáme klíč od masopustního veselení a vyrazíme v průvodu masek z Běliště směr na Malé náměstí. Průvod projde památkovou rezervací Trávníky a zastaví na občerstvení maskovaných v jednotlivých chalupách. Průvod bude zakončen na Malém náměstí, kde dojde ke svatbě ženicha a nevěsty, pohřbení basy a kde se bude točit mlýn na staré báby. Na Malém náměstí bude také spousta dobových stánků s různými druhy občerstvení.  

MASOPUST – rej v maskách na sjezdovce Pomezky, Skiareál Pomezky, Malá Úpa, SKIMU House

Masopust, masopust, koblížky a masa kus! Masopustní veselice pro děti je připravená 25. února. Odpoledne plné soutěží. Karneval, závody na lyžích, soutěže pro děti. Výroba masek den předem v Galerii Celnice mezi 14. a 16. hodinou!!

MASOPUSTNÍ PRŮVOD, Tanvald 

Již tradiční 19. ročník masopustu se koná 25. února. Sraz masek od 15:00 hod před tanvaldskou radnicí.

MASOPUSTNÍ DÍLNY, Ekoncentrum Brniště 

„Masopustní dílny“ v duchu masopustních tradic jsou připraveny na 28. února, od 11:00 do 14:00 v Ekocentru Brniště. K masopustu patří také masky, které si při vyslovení vybaví každý. Přijďte si vytvořit masopustní masku do odpoledního průvodu. Mimo tvoření na návštěvníky čeká také pečení masopustních koláčů a masopustní vaření.

MASOPUST V ROVENSKU POD TROSKAMI, Rovensko pod Troskami

Dne 29. února vypukne tradiční rovenský masopust od 14:30 shromážděním Na Týně.

MASOPUST V KAMENICKÉM ŠENOVĚ, Kamenický Šenov

Posezení s hudbou a zabijačkové hody se konají 29. února od 14:00.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Turnov

Štítky masopust, masky, Liberecký kraj, maska, hudební skupina, muzeum, Popeleční středa, soutěž, Jablonec nad Nisou, tradice, Drbna.cz, tanec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únor patří masopustnímu veselí. Oslavy se chystají v řadě měst kraje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.