Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zrádci se začnou vysílat koncem února. Tvůrci v Liberci utratili asi deset milionů korun

Natáčení českého kriminálního seriálu Zrádci, jenž začne Česká televize vysílat 23. února, přineslo Liberci podle jeho tvůrců zhruba deset milionů korun. Peníze vynaložili hlavně za služby a pronájem lokací, řekl jeden z režisérů seriálu Matěj Chlupáček.

Natáčení šestidílné série z drogového prostředí bylo první od vzniku filmové kanceláře Liberce, které radnice finančně podpořila. Filmařům slíbila 1,4 milionu korun. Tvůrci seriálu uváděli, že na oplátku ve městě utratí sedm až osm milionů. „Předčilo to naše očekávání. Celkový rozpočet seriálu byl kolem 75 milionů korun, v Liberci se utratilo téměř deset milionů. Ještě doděláváme vyúčtování," uvedl Chlupáček.

První dva díly Zrádců mohli v předpremiéře vidět zástupci města v úterý. „Je to zajímavý pohled do toho prostředí, věřím, že bude hodně autentický," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Téma drog podle něj k Liberci patří, i když město neprezentuje v kladném smyslu. „Liberec je určitá křižovatka, o tom všichni víme, co si budeme nalhávat," uvedl primátor. Suroviny k výrobě pervitinu se do českého příhraničí vozí z Polska a poté drogy gangy distribuují do Německa nebo prodávají v České republice.

V prvních dvou dílech seriálu ale není Liberec jako město zmíněn, primátor na plátně nepoznal ani jedno místo. Bylo tam jen několik méně známých zákoutí. Primátor předpokládá, že známější místa se objeví v dalších dílech. To potvrdil Chlupáček. „Natáčeli jsme v zoo v Liberci, natáčeli jsme v hotelu Imperial, kde máme velkou scénu našeho úhlavního, nechci říci slovo padoucha, ale jedné naší velké vietnamské postavy," uvedl. Další scény jsou podle něj z hotelu Zlatý lev nebo z univerzity.

Kriminální sérii spolu s Chlupáčkem režíruje Viktor Tauš. Podle něj se inspirovali knihou Nelegál Jiřího Vacka, zakladatele Národní protidrogové centrály, někdejšího náměstka primátora Liberce a první ředitele libereckých strážníků. „Ten v knize popisuje 'nelegální' rekrutování dealerů či narkomanů coby policejních informátorů. Tato premisa se stala výchozím bodem fabulace již fiktivního příběhu, byť důsledně ukotvenému v lokální realitě současné drogové kriminality," uvedl Tauš. Primárně jde o příběh mladého drogového dealera a policejního informátora, jenž po vraždě své policejní spojky zůstává sám a po krku mu jde vietnamská mafie i policie. V hlavních rolích se představí Lenka Krobotová a Cyril Dobrý.

Autoři | Foto Liberec Film Office

Štítky ČR, zábava, média, správa, drogy, televize, Liberec, AUDIO, Česká televize, primátor, Viktor Tauš, Jaroslav Zámečník, Lenka Krobotová, Jiří Vacek, Cyril Dobrý, Starostové pro Liberecký kraj, Národní protidrogová centrála, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrádci se začnou vysílat koncem února. Tvůrci v Liberci utratili asi deset milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.