Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kniha Jinovatka na peřině připomíná významného českého skláře Jiřího Harcubu

Život významného českého skláře Jiřího Harcuby připomíná Liberecký kraj novou knihou Jinovatka na peřině, kterou připravilo Severočeské muzeum v Liberci. To v roce 2016 získalo od rodiny Harcubův dům v Harrachově včetně historicky cenné brusičské a rytecké dílny. Roubenku chce proměnit v muzeum. Zatím se otevírá dvakrát do roka v rámci Dnů lidové architektury a Dnů evropského kulturního dědictví, řekl při křtu knihy ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Harrachovský rodák Harcuba je známý zejména jako sklářský výtvarník. Tvořil skleněné reliéfy s portréty slavných umělců a jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách muzeí a galerií nejen v Česku, ale i v zahraničí. Známý je také jako medailér, je mimo jiné autorem pětikoruny. Byl také uznávaným pedagogem v oboru. Zemřel v roce 2013. Jeho práci teď ve vestibulu liberecké krajského úřadu připomíná výstava prací.

„Je to nejvýraznější postava v oboru rytectví skla a je škoda, že spousta lidí v Harrachově ani neví, že se tam narodil," řekla Kristýna Rossmannová, která do knihy vedle fotografií vložila i vzpomínky výtvarníkovy ženy a sester.

Výsledek dnes ocenila i Harcubova žena Zdena. „Jiří velice dbal na dědictví, nemyslím to hmotné. Říkal, že dědictví je to, co získáme od našich předků a dáváme to dál. A on to dělal celým svým dílem, ve své pedagogické činnosti i ve své vlastní tvorbě," řekla. Harcuba byl podle ní velmi pracovitý člověk. „Práce pro něj byla koníček. Když jsme před časem stěhovali jeho ateliéry z Prahy, tak jsme stěhovali 130 beden rytého skla a 4000 mincí, medailí, tisků a kreseb. Byli i tací, kteří říkali, že není možné, aby jeden člověk za 85 let života udělal tolik práce," dodala.

Kniha má podle Křížka představit veřejnosti vynikající osobnost českého sklářství. Muzeum připravuje projektovou dokumentaci pro stavební povolení, aby Harcubův roubený dům, který je památkou, mohlo opravit. „Ten dům je zakonzervovaný ve stavu z počátku 20. století včetně elektroinstalací, kanalizace, je tam suchý záchod. Chybí zázemí pro personál muzea i návštěvníky. To bude nutné dobudovat, aby bylo možné dům zpřístupnit," řekl Křížek. Kdy to bude, odhadnout nedokázal. „Teď je prioritou dokončit rekonstrukci Severočeského muzea," dodal ředitel.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky sklo, literatura, Liberecký kraj, Jiří Harcuba, jinovatka na peřině, kniha, muzeum, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, dům, Harrachov, kulturní dědictví, lidová architektura, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kniha Jinovatka na peřině připomíná významného českého skláře Jiřího Harcubu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.