Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Liberce se vrací Don Giovanni, tentokrát v moderním pojetí

Liberecké divadlo opráší slavnou operu Don Giovanni a oblékne ji do nového moderního kabátu. Nazkoušení opery zvládl soubor za půldruhého měsíce.

Bezmála po 30 letech se na prkna libereckého Divadla F.X. Šaldy vrací jedna z nejhranějších oper Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni. Divákům nabídne moderní pojetí nadčasového příběhu o potrestaném prostopášníkovi Giovannim v režii Dorotty Szalmové. Režisérka pracuje v divadle v nedaleké německé Žitavě a s libereckou operou spolupracuje poprvé.

„Mnohá díla v dějinách evropské hudební kultury označujeme přívlastkem nadčasová, protože nepotřebují kolorit doby svého vzniku k tomu, aby živě promluvila k současnému divákovi. A jsou mezi nimi dokonce taková, která jako by svou nadčasovost přes bariéry staletí přímo vykřikovala. Přesně k takovým náleží i Mozartův Don Giovanni,“ řekla novinářům Szalmová.

V nové liberecké inscenaci se vedle domácích sólistů představí i řada nových pěveckých hostů. „Řekli jsme si, že postavy Zerliny a Masetta jsou pro nás role, které sluší mladým začínajícím lidem, a proto jsme se rozhodli udělat otevřené výběrové řízení. Trošku jsme se zděsili, protože těch přihlášek přišlo 90 nejen z České republiky, ale i ze zahraničí,“ řekl vedoucí opery Martin Doubravský.

Titulní roli nastudoval vedle domácího barytonisty Csaba Kotlára také Radim Schwab známý zatím spíš z muzikálů. „Já jsem před lety dělal Fantoma opery a říkal jsem si, co ještě těžšího mě může potkat. A teď to přišlo. Musím říct, že tohle je vůbec to nejtěžší, co jsem kdy v životě dělal a zpíval. Je to role, která je těžká po všech stránkách,“ poznamenal Schwab. I tempo, s nímž soubor pracoval, ho překvapilo. Na nazkoušení opery soubor pracoval zhruba půldruhého měsíce. Premiéra bude v pátek 6. března.

Opera Šaldova divadla patří k špičkovým souborům, už pošesté získala hlavní cenu festivalu Opera 2020. Za inscenaci jednoaktovek Sergeje Rachmaninovova Francesca da Rimini a Lakomý rytíř získala popáté „Libušku“, hlavní Cenu kritiků za nejlepší inscenaci. Představitelka Francesci - Lívia Obručník Vénosová navíc získala Cenu diváků za individuální výkon. Dvě výrazné nominace získal Pavol Kubáň, představitel hlavní barytonové role obou oper.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, divadlo, opera, premiéra, Liberec, FOTO, Don Giovanni, Wolfgang Amadeus Mozart, Dorotty Szalma, Radim Schwab, Sergej Vasiljevič Rachmaninov, Žitava, Česko, Francesca da Rimini, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Liberce se vrací Don Giovanni, tentokrát v moderním pojetí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.