Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na ohrožené památky v kraji půjde letos šest milionů korun

Navzdory úspornému hospodaření kvůli koronavirové pandemii plánuje i letos Liberecký kraj podpořit obnovu ohrožených památek na svém území. Rozdělit na to chce šest milionů korun. Peníze poputují například na obnovu bývalé sušárny chmele v Dubé nebo zámku ve Stvolínkách na Českolipsku. Podpořit chce kraj obnovu kaple Božího hrobu v Liberci. Dotace ještě musí schválit krajští zastupitelé, řekla krajská radní pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová.

Loni kraj na přímých dotacích na záchranu památek rozdělil 4,3 milionu korun. „Důvodů, proč se snažíme majitele památek v našem kraji podpořit v opravách, je celá řada. Máme velký zájem na tom, aby byli tito svědkové historie v dobrém stavu, ať už z úcty k mistrovství jejich stavitelů a uchování jejich odkazu, nebo proto, že chceme, aby bylo území kraje přitažlivé pro jeho návštěvníky," řekla Vinklátová. Další peníze rozděluje kraj z dotačního programu, tam lze ale žádat maximálně o 300.000 korun. Od roku 2003 už kraj na podporu památek rozdělil přes 121 milionů korun.

Třeba obnovu sušárny chmele v Dubé na Českolipsku podporuje Liberecký kraj už několik let. Letos chce 800.000 korunami přispět na opravu fasády a zastřešení kruhové věže. Stejnou částkou plánuje podpořit rekonstrukci památkově chráněné silnice v Bořejově na Českolipsku s čedičovým dlážděním z 19. století. „To není úplně obvyklé, aby silnice byla památkou, myslím, že je to dokonce jediná památka tohoto druhu v kraji," řekla Vinklátová.

Nejvyšší částkou - 1,5 milionu korun, přispěje kraj na obnovu areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici na Českolipsku. Částkou 900.000 korun přispěje Liberecký kraj na obnovu elektroinstalace a osvětlení baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí. Současný stav rozvodů elektřiny i osvětlení je totiž už nevyhovující. O dva miliony se rovným dílem podělí zámek ve Stvolínkách, kaple Božího hrobu v Liberci, Beranův hostinec a kostel sv. Martina ve Zlaté Olešnici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, památky, správa, koronavirus, Liberecký, Květa Vinklátová, okres Česká Lípa, Liberecký kraj, Liberec, Dubá, Stvolínky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ohrožené památky v kraji půjde letos šest milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.