Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Psí láska. Dokument o jizerskohorské musherce, odhodlání, zklamání i naději

Do českých kin vstoupil osobitý dokumentární snímek Psí láska, který zachycuje střípky z života české nejznámější musherky Jany Henychové.

Od letních chvilek na Hormín Maxově nad Jabloncem po mrazivé chvilky ve Skandinávii. Dokument momenty, které Janu Henychovou potkávají na životní cestě, nijak nepřikrášluje a podává je chvílemi až drsně naturalisticky.

Šílenej blázen i člověk naprosto oddaný své smečce. Dokument v podání Lindy Kallistové Jablonské zachycuje specifické pouto mezi člověkem a psem, nebo spíš celou smečkou, a odkrývá i různá zákoutí osobnosti samotné musherky. „Byla jsem vdaná krátce, to bylo moje nejhorší rozhodnutí v životě,“ přiznává v dokumentu Henychová.

Díky propojení záběrů od štábu a mobilových videí, které musherka natočila během tréninků i zdolávání 1200 kilometrů dlouhého Finnmarsløpetu, vznikají jedinečné, syrové a nijak nezkreslené záběry.

Opravdovost číší z plátna po celou dobu. Možná právě snaha nic nehrát, nic neměnit ani nezakrývat tvoří z Psí lásky jedinečný film, který zapůsobí na každého diváka. „Ty krávo blbá!“ zvolá Jana v jednu chvíli na startu divokého a drsného závodu.

V jednu chvíli drsňačka, vzápětí milující psí panička, která objímá a pusinkuje svoje „děcka“. Šťastné chvilky při běhu po nekonečných plání v záři sluníčka střídají smutné i drsné chvilky v minus třiceti. Momenty, kdy je jasné, že do cíle Jana nedojede, nebo když se loučí s odcházejícím pejskem, připomínají, jak těžkou životní cestu si Jana zvolila.

Přesto je jasné, že na saních, se psy a obklopena sněhem, ledem a zimní krajinou je Jana Henychová nejšťastnější. Strastiplná cesta ke štěstí není snadná a za pohodovým klouzáním na saních stojí spousta dřiny, přesto je Jana Henychová ztělesněním člověka, který žije svůj sen.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Henychová

Štítky Jana Henychová, musher, Psí láska, psi, láska, Linda Kallistová Jablonská, kino, pes, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psí láska. Dokument o jizerskohorské musherce, odhodlání, zklamání i naději  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.