Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Naivní divadlo bude mít nového ředitele, město vypíše konkurz

Loutkové Naivní divadlo v Liberci bude mít po téměř 30 letech nového ředitele. Osmašedesátiletý Stanislav Doubrava ve funkci skončí na vlastní žádost letos na konci prosince.

„Neděje se nic zásadního. Jsem tady docela dlouho, a tak jsem se rozhodl, že je dobré nechat to mladším lidem," řekl Doubrava, který ve čtvrtek převezme medaili města Liberce. Město jako zřizovatel divadla na nového ředitele vypíše konkurz.

„Jeho hlavní součástí bude posouzení životaschopnosti vize a strategie Naivního divadla do dalších let," řekl dnes novinářům náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr. Strategie uchazečů by měla obsahovat dramaturgický výhled či financování divadla. Kandidáty bude posuzovat sedmičlenná komise, v níž budou mít nadpoloviční většinu odborníci. Podle Langra by v ní měli zasednout i ředitel Národního divadla Jan Burian či ředitelka Muzea loutkářských kultur Simona Chalupná.

Naivní divadlo vede Doubrava od roku 1991, ve funkci skončí po 29 letech a deseti měsících. Je teprve čtvrtým ředitelem v 71leté historii tohoto divadla. Doubrava míní, že Naivní divadlo má vysoký kredit. „V kontextu české divadelní sítě si drží pořád naprosto přední pozici a myslím si, že za posledních 20 let prokázalo, že stojí v čele českého loutkového divadla," uvedl.

Naivní divadlo se řadí mezi první profesionální loutková divadla založená v bývalém Československu, vzniklo v roce 1949. Pod názvem Naivní funguje od roku 1968. Jeho tvorba je zaměřená především na dětské publikum, od dvouletých dětí až po žáky základních škol. V repertoáru má ale také inscenace pro dospívající a dospělé. Jeho nejprestižnější akcí je mezinárodní festival profesionálních loutkových divadel Mateřinka, který se koná jednou za dva roky. Za sebou má festival 25 ročníků. Naivní divadlo hraje nejen na domácí scéně, ale se svými inscenacemi cestuje po celé republice i do zahraničí. Kromě řady evropských zemí se představilo například v Japonsku, USA, Kanadě, Mexiku, Indii a loni na jaře v Číně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Naivní divadlo

Štítky ČR, správa, divadlo, Liberec, personální, naivní, Naivní divadlo, loutkové divadlo, Ivan Langr, Jan Burian, Muzeum loutkářských kultur, USA, Japonsko, Mexiko, Čína, Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naivní divadlo bude mít nového ředitele, město vypíše konkurz  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.