Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letní program v Muzeu Českého ráje se zaměří zejména na rodiny s dětmi

Muzeum Českého ráje v Turnově na Semilsku změnilo kvůli koronaviru plán výstav a letní program se rozhodlo zaměřit hlavně na rodiny s dětmi. Každý týden je tak v areálu muzea připraven zábavný den s mineralogem a také třeba lezecké čtvrtky. V Kamenářském domě je denně otevřená výtvarná dílna, na Dlaskově statku otvírají každou sobotu dílny, věnované zpracování textilu, v neděli hrají divadlo, řekla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

Lezecké čtvrtky jsou doprovodným programem nové expozice věnované horolezectví. „Každý čtvrtek mají děti možnost vyzkoušet lezení na laně, uvázat se do sedu nebo si zkusit dětskou lezeckou stěnu," řekla Jakouběová. Každé úterý mohou zase děti s mineralogem odlévat a barvit zkameněliny ze sádry nebo rýžovat české granáty a olivíny pomocí rýžovací pánve. Zahrát si mohou i na paleontology při objevování kostry dinosaura, oblíbenou atrakcí je i dobývání drahých kamenů z odlité žíly.

„Program muzea je cílený na rodiny s dětmi, na ty, kdo sem přijíždějí odjinud, třeba k horolezecké expozici máme připravené i nové pracovní listy," řekla Jakouběová. První čísla podle ní ukazují, že se to vyplácí. „Návštěvníci se vracejí, návštěvnost se v červnu pomalu přiblížila loňskému roku a v červenci už to vypadá dobře a i tržby se nám pomalu vrací," dodala ředitelka muzea. Uzavření kvůli covidu-19 připravilo podle ní muzeum na tržbách zhruba o 800.000 korun, které se už dohnat nepodaří.

Muzeum kvůli koronaviru přišlo letos mimo jiné o tradiční šperkařské sympozium, mimořádně proto připravilo výstavu zaměřenou právě na šperk. Představilo také sbírkové předměty, které muzeu lidé věnovali. Od poloviny července mohou návštěvníci v Kamenářském domě vidět výstavu výtvarných miniatur ve tvaru kostky ze soukromé sbírky, kterou začal lékař Jaroslav Adam vytvářet před 40 lety. V kolekci jsou i práce například od malíře Vladimíra Komárka nebo humoristy Petra Urbana.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto www.cesky-raj.info

Štítky ČR, muzea, koronavirus, Turnov, muzeum, Muzeum Českého ráje v Turnově, rodina, výstava, COVID-19, okres Semily, Dlaskův statek, divadlo, Vladimír Komárek, Petr Urban, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní program v Muzeu Českého ráje se zaměří zejména na rodiny s dětmi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.