Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šaldovo divadlo uvede Dvořákovu operu Jakobín

Po 18 letech liberecké divadlo nastudovalo jednu z nejoblíbenějších českých oper. Tentokrát v mnohem rychlejším podání.

Jakobín od Antonína Dvořáka bude mít premiéru v pátek. Stejně jako při uvedení v roce 2002 ho bude dirigovat Martin Doubravský, podle něj bude toto nastudování jiné. „Výsledek je, že je to o mnohem rychlejší," řekl dnes novinářům.

K této opeře má osobní vztah, neboť Dvořákův Jakobín byl první operou, kterou dirigoval v roce 1990, tehdy v Jablonci nad Nisou. „Nyní se s tímto mistrovským dílem potkávám ve třetím nastudování a musím se přiznat, že tentokrát bylo mou snahou co nejvíce vyhovět zápisu Dvořákovy partitury, čímž se vědomě vzdaluji některým interpretačním tradicím," dodal.

Svou sedmou operu komponoval Dvořák v průběhu let 1882 až 1888 na libreto spisovatelky Marie Červinkové-Riegrové a jejího otce Františka Ladislava Riegera. Ústředním motivem operního příběhu je spor starého hraběte se synem, který byl kdysi otcem vyhnán pro radikální revoluční myšlenky. Nyní se s rodinou vrací a naráží na mocenské zájmy svého bratrance Adolfa, jenž se vetřel do přízně hraběte, stejně tak nabubřelého Purkrabího, který se zároveň snaží rozbít svazek mládence Jiřího a Terinky, dcery hudbymilovného učitele Bendy. „Výrazným étosem celé opery je právě oslava české hudebnosti a vyjádření láskyplného vztahu Čechů k hudbě. Slavná školní scéna je dojemným holdem tradici českého kantorského muzikantství 18. století," uvedl za operní soubor Jiří B. Sturz.

Jakobína režíruje Kateřina Dušková. Pro ni je to první setkání s klasickým operním titulem, doposud režírovala jen činohru. „Když jsem si v květnu od pana šéfa opery odnášela klavírní výtah Dvořákova Jakobína, cítila jsem stejně posvátnou úctu, jako když si prvňák nese domů první čítanku a stejně tak jako onen prvňák jsem byla rozhodnuta se do září naučit plynule číst a psát, abych si pak ve škole neuřízla ostudu," uvedla Dušková. Podle svých slov se snaží držet u břehu operních vod. „Nicméně každou zkoušku mě udivuje, jak je hudba, s níž pracujeme, silná a jak málo se ode mě vlastně vyžaduje. Vždyť stačí zavřít oči a poslouchat. Mistr už vše napsal a snažit se být lepší než on, není možné," dodala.

Kuriozitou libereckého nastudování je, že role dvou bratranců ztvární otec a syn. Jiří Rajniš starší je v roli Adolfa a Jiří Rajniš mladší v roli Bohuše z Harasova. Bohušovu ženu Julii alternují Věra Poláchová a Lívie Obručník-Vénosová. Starého Hraběte nastudoval Pavel Vančura, licoměrného Purkrabího Filipa zpívají Zdeněk Plech a Andrij Škurhan a v roli mysliveckého mládence Jiřího alternují Sergej Kostov a Dušan Růžička.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky ČR, divadlo, premiéra, opera, Liberec, Antonín Dvořák, Divadlo F. X. Šaldy, Jakobín, František Ladislav Rieger, Zdeněk Plech, Pavel Vančura, Věra Poláchová, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šaldovo divadlo uvede Dvořákovu operu Jakobín  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.