Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Funkcionalistická Kantorova vila se v říjnu otevře veřejnosti

V Jablonci nedaleko přehrady naleznete najdete architektonický skvost v podobě funkcionalistické Kantorovy vily vystavěné ve 30. letech. Běžně nepřístupný objekt se nyní otevře veřejnosti.

U příležitosti 150. výročí narození světoznámého architekta Adolfa Loose a 120. výročí narození architekta Heinricha Kulky proběhnou ve vile Dny otevřených dveří. Jejím autorem je již zmíněný Heinrich Kulka, který s významných Adolfem Loosem dlouho spolupracoval.

Název vily se ovíjí od majitelů manželů Kantorových. Alfred Kantor měl původně v domě i svou ordinaci. V přízemí pak byla obytná hala, jídelna, veranda a kuchyně. Toto podlaží má několik úrovní podlah a donedávna patřilo k nejzachovalejším částem interiéru. Spojení se zahradou bylo zajištěno pomocí terasy. Třetí podlaží bylo vyhrazeno ložnicím a čtvrtým „podkroví“ s velkou obytnou terasou,“ uvádí portál Jablonec Gablonz Architektura na severu Čech.

V šedesátých letech došlo k zásahu do původní podoby vily, když se přestavila na bytový dům. Budovu, která je součástí Ústřední seznamu kulturních památek ČR, si můžete prohlédnout od 8. do 11. října.

V tyto dny budou probíhat prohlídky každou celou hodinu od 10 do 16 hodin. Kapacita je ale omezena. Je tak nutné se předem rezervovat v jabloneckém infocentru přes e-mail info@jablonec.com nebo telefon 774 667 677.

Ohodnoť článek

Foto jablonec.com

Štítky Jablonec, Kantorova vila, vila, Alfred Kantor, Adolf Loos, Heinrich Kulka, Česko, Ústřední seznam kulturních památek České republiky, terasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Funkcionalistická Kantorova vila se v říjnu otevře veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.