Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Wohlmannův statek je památkou. Výjimečná prvorepubliková stavba je dokladem života na vsi

Wohlmanův statek ve Václavicích se stal novou kulturní památkou. Venkovská usedlost, postavena v letech 1908–1933 je zachována v původním stavu a je tedy výjimečným prvorepublikovým objektem v památkovém fondu České republiky.

Původní zemědělská usedlost zahrnuje obytný dům, několik hospodářských budov a také polnosti za objektem. „Zároveň se usedlost stala příkladem bydlení a hospodaření zámožné selské vrstvy obce Václavice v době první republiky. Na Wohlmannově statku je patrná snaha o přiblížení městskému standardu a komfortu, kdy už obyvatelům venkovské usedlosti přestávaly vyhovovat ustálené stavební formy,“ uvádí liberecký Národní památkový ústav.

V současnosti je statek v soukromém vlastnictví. Noví majitelé plánují v maximální možné míře obnovit chod Wohlmannova statku a co možná nejvíce ho zpřístupnit veřejnosti. Již v dnešní době se na statku konají různé workshopy a dílny, například kurzy pletení košíků, ale také kurz včelařství pro školní děti nebo dožínky. V tom by rádi majitelé pokračovali a workshop využili i k opravě usedlosti, ve kterém by v rámci kurzu došlo ke stavebním pracím a rekonstrukcím objektu. Na statku je ve stodole plánované otevření muzea zemědělských strojů, což bude také jedna z hlavních činností usedlosti. Aktuálně se ve sbírce nachází přes dvacet větších strojů, na koňský potah kočár a dále i velké množství drobných nástrojů jako někdejších pomůcek v zemědělství. Část zemědělských strojů bude dokonce plně funkční.

Udržet tradice

Kulturní a společenské akce, pořádané v hojné míře na Wohlmannově statku, pomáhají přispívat k zachování tradičních hodnot jak řemeslných, tak i fungujícího hospodářství. Cílem je takovou tradici udržet a pěstovat v dlouhodobém horizontu 21. století. Již v dnešní době je Wohlmannův statek centrem kulturního života Václavic.

Václavická usedlost je velmi cenným dokladem života na venkově za první republiky. „My doufáme, že se i Wohlmannův statek stane místem, kam se navrátí život, a které bude připomínat odkaz lidové kultury, podobně jako je tomu u Beranova hostince v Trávníčku.“

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Wohlmannův statek

Štítky Wohlmannův statek, památka, npu, statek, Václavice, Česko, První republika, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wohlmannův statek je památkou. Výjimečná prvorepubliková stavba je dokladem života na vsi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.