Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dotek písku i umění. Lasvit vytvořil v nemocnici v Abú Dhabí obří pohybující se kyvadlo

Obří kyvadlo s 300 křišťálovými elementy vytvořila česká firma Lasvit pro nemocnici Burjeel Medical City v Abú Dhabí. Celý objekt se navíc dokáže pomocí tří motorů rozpohybovat a špičkou hrotu tvoří až neskutečné obrazce v písku.

Na celé zakázce o váze bezmála 620 kilogramů pracovali ve sklářské a designové firmě přes dva roky. „Je to naše vůbec první instalace, co umí kreslit. Pohled na obří šperk malující obrazce v písku má návštěvníkovi navodit pocit klidu a bezpečí. Instalace má terapeutický efekt,“ odhaluje majitel společnosti Lasvit Leon Jakimič původ jména instalace, která se příznačně nazývá Art Therapy.

Video, kde můžete spatřit celou instalaci v pohybu, naleznete ZDE.

Spojení terapie, umění a techniky

Pomocí kyvadla se celý 16 metrů vysoký objekt rozpohybuje a pak už jen stačí sledovat, co se v písku objeví. Kromě precizní práce sklářů a designerů bylo nutné připojit i inteligentní software, který stojí v pozadí instalace. Na vývoji softwaru se podílela další regionální firma, liberecká VÚTS. Návštěvníkům i pacientům luxusní nemocnice se tak naskytne opravdu jedinečný pohled na spojení uměleckého díla, moderní vědy a techniky, a k tomu všemu s terapeutickými účinky.

Každá skleněná součástka obřího díla má vlastní zdroj světla, což dodává celé instalaci na kráse i kouzlu.

„Alchymie projektu se také ukázala v případě zvoleného písku. Ten je speciální, protože vytváří hru světla a stínů skrze linky, které kyvadlo vytváří do písku,“ informuje mluvčí Lasvitu Tomáš Kolder.

Za nápadem stojí Wanda Valihrachová, která je součástí dvacetičlenného design týmu. Autorka navrhla celý objekt tak, aby skvěle zapadl do designu nemocnice a zároveň pomohl klientům navodit pocit blízkosti domova a klidu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lasvit

Štítky Liberecký, Lasvit, Abú Dhabí, nemocnice, Art Therapy, Abú Zabí, instalace, umění, design, Leon Jakimič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotek písku i umění. Lasvit vytvořil v nemocnici v Abú Dhabí obří pohybující se kyvadlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.