Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Změny ve vedení Divadla F. X. Šaldy nekončí. Nového šéfa má kromě opery i činohra

Již v listopadu minulého roku vyměnilo liberecké Divadlo F. X. Šaldy hlavu operního souboru. Od prvního ledna nastala ale ve vedení ještě jedna velká změna. Dosavadního šéfa činohry Šimona Dominika vystřídala režisérka Kateřina Dušková.

Vypadá to, že Divadlo F. X. Šaldy využilo své zavřené brány k doladění personálních změn, a to především na pozicích séfů souborů. Po výměně Martina Doubravského za Lindu Hejlovou Keprtovou v čele opery následovala na začátku roku další záměna muže za ženu. Z pozice šéfa činohry odešel po pěti letech svého působení režisér Šimon Dominik, jenž nastoupil po smrti tehdejšího šéfa Ivana Rajmonta na konci roku 2015.

„Děkuji Šimonovi za vše, co do našeho souboru vložil. Nastoupil v době nelehké, po odchodu Ivana Rajmonta, pro něj to bylo první angažmá v roli šéfa ve velkém třísouborovém divadle, myslím, že to byl křest ohněm. Děkuji za všechnu tu energii a přeji Šimonovi: zlom vaz!” okomentovala ředitelka divadla Jarmila Levko odchod režiséra inscenací Válka, Srpen v zemi indiánů, Klíčovou dírkou, Blbec k večeři nebo kvůli koronaviru ještě neodpremiérovaného Společenstva vlastníků.

Sám Šimon Dominik bude, zdá se, na roky strávené pod střechou libereckého kulturního svatostánku vzpomínat v dobrém. „Bylo mi ctí strávit téměř pět let v Divadle F. X. Šaldy. Jsem hrdý na spoustu věcí, které jsme s kolegy dokázali. Nejvíc asi na rozvíjení lokální dramaturgie, ze které vzešly inscenace SIALská trojčata, Sylva a Burian. Na zapojení nových mladých herců, z nichž někteří se záhy stali oporami souboru.”

V jeho bývalé kanceláři ale už sedí nová šéfka - Kateřina Dušková, jejíž práci Šaldovi diváci již znají z inscenací Králova řeč, Mnoho povyku pro nic či Vražda v Orient expresu. „Nastupuji do zavřeného divadla. Divadla neúplného, bez diváků, chladného a smutného, ale když se dnes podívám na obě jeviště, kde se připravují nové inscenace, cítím velkou sílu a energii a ruku v ruce s tím i naději, že brzy bude líp a hlediště Divadla F. X. Šaldy se znovu zaplní diváky. Soubor mého nového domovského divadla je jedinečný, složený z výrazných hereckých osobností, a já se těším na spolupráci s nimi,” řekla při nástupu Kateřina Dušková

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky dfxš, divadlo, činohra, Kateřina Dušková, Ivan Rajmont, Jarmila Levko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny ve vedení Divadla F. X. Šaldy nekončí. Nového šéfa má kromě opery i činohra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.