Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nad Novým Borem opět září kříž. Rozsvícený zůstane do úterý

Již tradičním symbolem Velikonoc v Novém Boru je svítící kříž na vrcholu Skalky. A rozsvícený je i letos.

Je to jedna z málatradičních akcí, která mohla být letos v době mimořádných pandemickýchopatření ve městě zachována, řekla mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.

„Ještě máme na náměstí nazdobenou lípu, kam mohou lidé věšet vajíčka. Jinak je na Velikonoce všechno zrušené," dodala Pokorná. Kříž se bude rozsvěcovat po soumraku každý den ode dneška až do noci z velikonočního pondělí na úterý 6. dubna. „Na Zelený čtvrtek se rozzářil jako připomínka Poslední večeře a svítil i o Velkém pátku. Tento den, kdy byl podle křesťanské tradice ukřižován Ježíš, je v lidových pověrách spojován s magickými silami, které otevíraly hory a vydávaly poklady," uvedla mluvčí radnice.

O Bílé sobotě bude kříž hospodyním svítit na pečení velikonočních beránků a mazanců. Za obvyklého roku by o velikonočním pondělí provázel koledníky s pomlázkami, kteří si přivstanou a půjdou v duchu starých tradic koledovat malovaná vejce. Letos kvůli omezenému pohybu a dalším protikoronavirovým opatřením zřejmě mnoho koledníků nebude. „Pondělní noc pak bude poslední příležitostí spatřit svítící kříž, než v úterý ráno na dobu jednoho roku opět zhasne," dodala Pokorná.

Rozsvícení kříže na vrcholu Skalka má zřejmě více než stoletou tradici. Kdy se rozzářil poprvé, se neví. Údajně to ale bylo už v době, kdy na kopci ještě nebylo připojení na elektrický proud. Za druhé světové války křesťanský kříž načas vystřídal symbol nacismu - hákový kříž, a za komunistického režimu tam svítila hvězda. Klasický kříž se na Skalku vrátil krátce po sametové revoluci na začátku 90. let minulého století.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Germanič

Štítky ČR, zajímavosti, správa, církve, koronavirus, Velikonoce, Nový Bor, Velikonoční pondělí, tradice, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, druhá světová válka, Poslední večeře, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Novým Borem opět září kříž. Rozsvícený zůstane do úterý  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.