Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Turnovské muzeum přiblíží geologii a vznik země i laikům seriálem o Zemi

Geologii mají zejména milovníci seriálů spojenou s postavou Berta Kibblera z Teorie velkého třesku, kde je tato věda prezentována jako jedno z nejnudnějších vědních odvětví. Muzeum Českého ráje v Turnově se nyní snaží geologii poutavě přiblížit v seriálu Jak vznikla země.

K vytvoření seriálu motivovala vedení muzea sama veřejnost. Nedokázala totiž rozluštit odborný text, který v uplynulých dnech zveřejnilo muzeum na svých stránkách. Ten se týkal nálezu při výkopech ve Ktové, kde byla objevena pravá žíla bazaltu.

Text ale obsahoval tolik odborných výrazů a frází, že pro laika bylo téměř nemožné se zprávou prokousat. Zpráva nečekaně vyvolala velký ohlas, ale bylo mi „vyčteno“, že je text plný odborných názvů a k jeho přelouskání byste potřebovali slovník cizích slov. Slíbil jsem vám, že text přepíši do srozumitelné řeči, ale zjistil jsem, že to nebude nic jednoduchého. Většina geologických procesů, s výjimkou zemětřesení a vulkanismu, probíhá miliony let, a člověk je nedokáže během svého krátkého života ani postřehnout. Proto je geologie pro většinu populace složitá a těžko pochopitelná,vysvětlil na stránkách muzea ředitel Jan Prostředník.

???? Je tu další díl seriálu „Jak vznikla Země“ ???? ????POČÁTEK Představte si, že byste najednou uměli cestovat časem. Třeba...

Zveřejnil(a) Muzeum Českého ráje v Turnově dne Pondělí 26. dubna 2021

Vedení muzea se proto rozhodlo, že vezme různé geologické texty týkající se vzniku země a přizpůsobí je laické veřejnosti. „Všechna cizí slova a odborné výrazy z textů vyházím a přeložím je do srozumitelné řeči. Texty následně přepíši do formy naučně-zábavného a občas „šokujícího“ příběhu o naší „zemi“, respektive našem regionu. Jelikož naše putování začne již před 5 miliardami let a skončí objevem bazaltové žíly, tedy v březnu roku 2021, rozdělím ho na 5 částí, přiblížil Prostředník.

První díl s názvem Počátek zveřejnilo turnovské muzeum včera. Další díly bude postupně zveřejňovat každé pondělí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Turnov

Štítky Turnov, muzeum, geologie, země, Muzeum Českého ráje v Turnově, Teorie velkého třesku, Ktová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovské muzeum přiblíží geologii a vznik země i laikům seriálem o Zemi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.