Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Anifilm slaví dvacet let. Představí přes 400 snímků

V Liberci se podruhé uskuteční mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm, který v letošním roce slaví již dvacáté výročí. Festival nabídne během šesti dnů na 477 soutěžních i nesoutěžních snímků.

Festival se do Liberce přestěhoval z Třeboně loni. Kvůli pandemii koronaviru se ani loni nemohl konat tradičně v květnu, ale až na podzim. Navštívilo ho tehdy asi 10.000 diváků. Kvůli pandemii je posunutý i letošní ročník. "Věříme, že zvolený termín 22. až 27. června bude už dostatečně bezpečný a budeme se moci společně setkat," uvedl ředitel festivalu Tomáš Rychecký.

Zázemí bude mít Anifilm stejně jako loni v centru města na zámku, který není běžně přístupný. Projekce a další program budou v kině Varšava, v Lidových sadech, hotelu Zlatý lev, na výstavišti, v Severočeském muzeu, Oblastní galerii a promítat se bude večer i na náměstí před radnicí. „Soutěžní program tvoří skoro polovinu našeho promítacího programu," uvedl programový ředitel festivalu Pavel Horáček. Soutěžní kategorie podle něj zůstávají beze změn. „To znamená, že u nás soutěží celovečerní filmy, kterých je letos deset. Šest z nich bude mít v Liberci českou premiéru včetně dlouho očekávaného filmu Myši patří do nebe, kterému bude věnována i velká výstava v libereckém zámku," řekl Horáček.

Animace, videoklipy i počítačové hry

Mezi tradiční kategorie patří i krátké filmy, kde bude soutěžit 38 snímků, a studentské filmy, vybraných jich je 32. Ani letos nebudou chybět kategorie abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Soutěžní je také přehlídka národní animované tvorby - Český obzor. V doprovodném filmovém programu je letošní hlavní téma nazvané Planeta A se zaměřením na svět, přírodu a životní prostředí, jehož součástí je 11 krátkometrážních a pět celovečerních filmů.

Rozpočet festivalu je 19,9 milionu korun a Liberec a Liberecký kraj se na něm budou finančně podílet, každý dá 1,5 milionu. Letošní ceny pro vítěze odkazují na místo pořádání festivalu - Křišťálové údolí. To je projekt kraje zaměřený na sklářské a bižuterní podniky, které jsou pro tento region typické. Křišťálové trofeje nazvané Animorphy vytvořila Preciosa, největší český výrobce křišťálu. „My jsme se rozhodli, že náplň trofeje by mohly tvořit kameny křišťálu v barvách daného ročníku a myslím, že se to báječně podařilo," dodal Rychecký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anifilm

Štítky Liberecký, film, festival, Anifilm, Liberec, pandemie covidu-19, Severočeské muzeum v Liberci, Zlatý lev, Varšava, Třeboň, Preciosa, Myši patří do nebe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anifilm slaví dvacet let. Představí přes 400 snímků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.