Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj má v soutěži památek Patrimonium pro futuro tři želízka v ohni. Veřejnost může rozhodnout o vítězi

Hned tři nominace za Liberecký kraj se budou ve třech kategoriích ucházet o vítězství soutěže Národního památkového ústavu (NPÚ) Patrimonium pro futuro.

Liberecký kraj v letošním ročníku soutěže reprezentuje Schubertova vila v Hrádku nad Nisou v kategorii Obnova památky. V kategorii Prezentace a popularizace získalo nominaci Jizerskohorské technické muzeum v Bílém Potoce, poslední nominovanou stavbou, tentokrát v kategorii Záchrana, je kaple Božího hrobu v Liberci.

Soutěž Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe vyhlašuje NPÚ od roku 2014.

O nominovaných rozhodla odborná komise libereckého pracoviště NPÚ. Všechny nominace posuzuje celostátní odborná porota, která také rozhodne o vítězi. Veřejnost ale může rozhodnout o zvláštním ocenění Památky děkují. „Na webu Národního památkového ústavu získají hlasující informace o tom, co se v loňském roce povedlo objevit, zachránit, obnovit nebo prezentovat a kdo se o to zasloužil. Hlasovat však lze pouze pro jednu nominaci ze všech navržených. Hlasování probíhá na webových stránkách NPÚ do 30. září 2021,“ uvedla Alžběta Sakařová za liberecké pracoviště NPÚ.

Shubertova vila v Hrádku nad Nisou vystavěna v roce 1924 se dočkala v letech 2019 a 2020 rozsáhlé obnovy. Jizerskohorské technické muzeum pro změnu vdechlo život bývalé nevyužívané textilní továrně. Kaple Božího hrobu v Liberci má za sebou také náročnou obnovu. Zajímavostí z její historie je například to, že v roce 1865 byla rozebrána na původním místě a znovu postavena na bývalém hřbitově při kostele Nalezení svatého Kříže.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav

Štítky Liberecký, soutěž, Patrimonium pro futuro, kultura, Národní památkový ústav, NPÚ, Liberecký kraj, Liberec, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má v soutěži památek Patrimonium pro futuro tři želízka v ohni. Veřejnost může rozhodnout o vítězi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.