Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadelní festival Mateřinka skončil. Nejvíce cen si odvezlo divadlo Drak

Nejvíce cen si z libereckého mezinárodního loutkového festivalu Mateřinka odvezlo divadlo Drak z Hradce Králové za pohybovou grotesku na téma uspávání dětí Do hajan! Získalo za ni tři, za režii, hudbu i scénografii. Celkem porota udělila deset cen, sdělil dramaturg festivalu Vít Peřina.

„Po dvou cenách obdržela inscenace na motivy laponských mýtů a pohádek Nanuk v podání pražského Divadla Minor a Kabinet zázraků neboli Orbis pictus pořádajícího Naivního divadla Liberec. Zdařilé herecké výkony navíc porota ocenila v inscenacích Fuj je to! Divadla loutek Ostrava, Kde budeme bydlet Divadla Vi.Tvor a Teatro Dom Roberto z portugalského S. A. Marionetas," dodal Peřina.

Liberecký festival se jako jediný ve střední Evropě zaměřuje na tvorbu profesionálních loutkových divadel pro děti předškolního věku. Nabízí výběr toho nejlepšího z tvorby pro děti od dvou do šesti let. V Liberci je Mateřinka jednou za dva roky, letos to byl 26. ročník. Během festivalu, který se konal od úterý do dneška za specifických podmínek v důsledku protikoronavirových opatření, mohli diváci zhlédnout téměř 50 divadelních produkcí v podání 18 souborů, čtyř zahraničních.

„Festival se vydařil parádně. Po komplikovaných přípravách, kdy jsme ani nevěděli, zda se bude moci uskutečnit, všechny soubory dorazily. A ke změně programu z důvodu nemoci došlo nakonec pouze v jednom jediném případě, a to v nesoutěžní sekci festivalu," uvedl Peřina.

I kvůli snížené kapacitě sálů odehrála většina souborů na Mateřince více repríz svého představení než v minulosti. „Všechna z nich ale byla vyprodána a festivalová představení tak zhlédlo v celkovém součtu více než 5000 diváků," řekl dramaturg festivalu. Osobně se nejvíc bavil u oceňovaného představení divadla Drak. „Také jsem si ohromně užil výkon portugalského loutkáře José Gila a jeho maňáskové grotesky, které odehrál na náměstí Dr. Edvarda Beneše," řekl. Za překvapení festivalu považuje představení v horolezecké aréně v bývalém lomu v Mlýnské ulici. „Protože tam jsme hráli poprvé a určitě ne naposledy. Počasí vyšlo a inscenace divadla LokVar Krvavý román tam opravdu sedla jako poklice na hrnec," dodal Peřina.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky divadlo, koronavirus, festival, Mateřinka, Liberec, představení, divadelní festival, Hradec Králové, Orbis, Divadlo Minor, Edvard Beneš, José Gil, Ostrava, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní festival Mateřinka skončil. Nejvíce cen si odvezlo divadlo Drak  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.