Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nová expozice na Grabštejně odhalí nejnovější lokální archeologické nálezy

Hrad Grabštejn rozšířil svůj základní prohlídkový okruh o novou expozici archeologie. Ta obsahuje nálezy, které se podařilo získat během záchranných archeologických výzkumů přímo na hradě, informovala novináře Alžběta Sakařová z Národního památkového ústavu.

Na státním hradě Grabštejn probíhala od 90. let rozsáhlá rekonstrukce. Ta si vyžádala zemní zásahy včetně zmíněných archeologických výzkumů.

Archeologům se podařilo objevit řadu výjimečných nálezů. Mezi nimi například šicí jehly, náprstky, různé předměty z keramiky, kovu i skla dokládající způsoby stolování nebo hliněné dýmky. „Návštěvník se může seznámit s předměty, které reprezentují všední život nebo způsoby stolování na šlechtickém sídle, se souborem kachlů pocházejících z kachlových kamen určených k vyhřívání interiéru zámku v průběhu staletí, s pozůstatky vojenské činnosti i s několika výjimečnými nálezy, jako jsou hliněné dýmky nebo kovové pouzdro na uchovávání mincí. Součástí expozice je i stručný exkurz do stavební historie šlechtického sídla i náhled do vývoje produkce keramických nádob,“ uvedla v tiskové zprávě Sakařová.

Nová expozice je pro návštěvníky rozdělena do několika základních okruhů lidské činnosti na tomto šlechtickém sídle. Výstavu mohou návštěvníci zhlédnout v rámci základního prohlídkového okruhu s názvem Prohlídka grabštejnského sídla. „S průvodcem si tedy návštěvník projde nejen přístupné hradní prostory, ale nově také expozici věnovanou archeologii,“ dodala Sakařová.

Během měsíce června je možné Grabštejn navštívit od úterý do neděle vždy od 9 do 16 hodin. Během letních prázdnin pak bude památka otevřena ve stejné dny od 9 do 17 hodin.

Ohodnoť článek

Foto Národní památkový ústav

Štítky Liberecký, Grabštejn, Národní památkový ústav, NPÚ, výstava, archeologie, archeologický nález, archeologický výzkum, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová expozice na Grabštejně odhalí nejnovější lokální archeologické nálezy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.