Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Památky pod hvězdami. Hradozámecká noc nabídne netradiční prohlídky

V tuto sobotu se uskuteční další Hradozámecká noc. Do akce se v Libereckém kraji zapojí celkem pět hradů a zámků - Grabštejn, Valdštejn, Frýdlant, Sychrov a Svijany.

Lákat budou zejména na noční prohlídky, vyplývá z informací od správců památek. Letos se akce koná o měsíc dříve, než bylo v minulých letech zvykem.

„Hradozámeckou noc vnímáme jako pomyslný vrchol hlavní sezóny a i proto jsme jej termínově přesunuli do středu prázdnin, kdy si lidé berou volno, je obvykle hezké počasí a celkově je atmosféra taková dovolenkovější než na samém konci srpna, kdy se návštěvníci chystají na nový školní rok a všichni víme, že léto skončilo," uvedl v tiskové zprávě ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. Lidem doporučuje zarezervovat si termín prohlídky dopředu. „O prohlídky je největší zájem mezi 20:00 a 22:00. Kdo přijde bez rezervace, může být zklamán, že je skutečně na hodinu dopředu vyprodáno," dodal.

Noční prohlídky i koncert

Ze státních památek se v Libereckém kraji zapojí tři z Liberecka. Na hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou budou noční prohlídky s kostýmovanými průvodci na motivy místních pověstí. Prohlídky na hradu a zámku Frýdlant připomenou výročí 220 let od zpřístupnění hradu veřejnosti a budou kopírovat ty z 19. století. Na zámku Sychrov trasa nočních prohlídek povede přes soukromé apartmány Artura a Gabriely Rohanových a hostinské pokoje, což je nejnovější okruh zámku. V zámecké kapli navíc bude varhanní koncert.

Kostýmové prohlídky bude mít v sobotu večer i městský hrad Valdštejn u Turnova v Českém ráji a přístupný bude také soukromý zámek Svijany na Liberecku. Tam budou komentované i nekomentované prohlídky, varhanní koncerty a bude možné si projít i zahradu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Sychrov

Štítky zábava, památky, Liberecký, Hradozámecká noc, hrad, zámek, Liberecký kraj, Sychrov, koncert, Frýdlant, Svijany, Grabštejn, Hrad Valdštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky pod hvězdami. Hradozámecká noc nabídne netradiční prohlídky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.