Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kudy jezdily v Liberci tramvaje a jak vypadal Kristiánov? Objevujte historii v rámci Dne architektury

Kde mohly v Liberci vzniknout mosty, tunely ale nakonec z toho nic nebylo? Jak dřív vypadala osada na Kristiánově a kudy jezdily tramvaje? V rámci Dne architektury, který se uskuteční již tento víkend, můžete zavítat na desítky míst a dozvědět se mnoho zajímavých informací o architektuře v regionu.

Procházku po stopách zaniklých tramvajových tratí v Liberci, cyklovýlet údolím Smědé, procházku židovskou čtvrtí v Turnově nebo komentovanou prohlídku zaniklé sklářské osady Kristánov v Jizerských horách nabídne zájemcům Den architektury v Libereckém kraji. Podle zakladatelky Dne architektury Marcely Steinbachové je cílem akce upozornit na kvalitní architekturu. Letos se zapojilo zapojilo osm desítek měst a obcí v Česku i na sousedním Slovensku.

„Cílem je propagace architektury a představování konkrétních staveb či jejich autorů v širších souvislostech. V letošním roce poukazujeme na propojování měst a obcí, nejen s ohledem na dopravní propojení, ale i na pěší cesty mezi obcemi, stezky krajinou a podobně," řekla Steinbachová. V Liberci si tak mohou zájemci příští sobotu připomenout třeba historii tramvajové dopravy, její původní trasy a historické vozy tvořící kolorit starého Liberce. Průvodcem jim bude Tomáš Krebs z Boveraclubu.

Program Den architektury nabídne od 1. do 7. října v Česku a na Slovensku na 300 akcí, přístupné jsou zdarma.

Na své si přijdou i příznivci motorismu

Den architektury v Liberci ale nabídne také například procházku s dokumentátorem Ivanem Rousem za nerealizovanými projekty 19. a 20. století, jako jsou tunely, dálnice nebo průtahy. Připravena je také procházka po stopách motorismu nebo komentované prohlídky výstavy věnované možnému budoucímu pojetí Papírového náměstí, lidé mohou navštívit i výstavy fotografií vysílače a hotelu Ještěd, kde bude průvodcem jejich autor Jiří Jiroutek.

Zdatnějším zájemcům nabízí Den architektury patnáctikilometrovou cyklovyjížďku s historikem Petrem Freiwilligem. Povede z Frýdlantu údolím řeky Smědé kolem renesančních mlýnů, hamrů a kováren, i továren, dělnických domů a továrnických vil z 19. století, aby skončila v Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce. V Lomnici nad Popelkou zase zahájí výstavu Po stopách hospůdek na Lomnicku, na kterou tematicky naváže komentovaná prohlídka města i tamního řemeslného pivovaru.

V zaniklé sklářské osadě Kristiánov u Bedřichova si zájemci připomenou význam lesních skláren v Jizerských horách. Zaniklé obce a pohnuté osudy oblasti kolem Ralska na Českolipsku připomene vyjížďka osobními auty od Muzea vystěhovalectví v Náhlově. V Turnově se mohou fandové architektury vydat společně s architektem Václavem Hájkem do židovské čtvrti, vymezené ulicemi Palackého, Trávnice a Krajířova.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Den architektury, architektura, Liberec, Liberec V-Kristiánov, Marcela Steinbachová, historie, Česko, Slovensko, Turnov, Jizerské hory, Smědá, Jiří Jiroutek, Václav Hájek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kudy jezdily v Liberci tramvaje a jak vypadal Kristiánov? Objevujte historii v rámci Dne architektury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.