Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci vyroste políčko vlčího máku z ručně tvořených kvítků. Připomene válečné veterány

Park Paměti národa v Jablonecké ulici v Liberci zbarví rudé květy vlčích máků. Organizace Paměť národa se tak snaží připomenout Den válečných veteránů u příležitosti výročí konce první světové války.

Již sedm let pořádá organizace během listopadu veřejnou sbírku, během které si mohou lidé zakoupit na stovkách míst po celém Česku červené vlčí máky. Připnutí máku symbolizuje úctu k válečným veteránům. „Do sbírky v ulicích se zapojí se svými studenty či žáky i střední a základní školy z Liberce, Turnova, Frýdlantu nebo Semil,“ informovala Nina Doubková za Paměť národa. Přispět mohou lidé také online formou.

V Liberci si mohou lidé koupit vlčí mák do klopy na mnoha místech v centru. K dostání jsou i v sousedním Jablonci, Stráži nad Nisou, Turnově, Semilech nebo například v České Lípě. Všechna místa najdou zájemci na Sbírkové mapě.

Od včerejšího dne začali zástupci Paměti národa „sázet“ květy máků na políčko v Jablonecké ulici.  Podobná políčka vzniknou na více než deseti místech po celé České republice. „Kdo by měl chuť podpořit projekt vlastní tvorbou, může na políčko zasadit svůj vlastnoručně vyrobený mák a uctít tak vzpomínku na bojovníky za svobodu,“ popsala Doubková.

Pole vlčích máků v Liberci

Středa, 10. listopadu 2021, 07:38

Pole vlčích máků v Liberci
Pole vlčích máků v Liberci

Oficiální sázení je pak naplánováno na 11. listopadu na 10:30. Políčko vlčích máků bude v Liberci "kvést" do 15. listopadu. A proč je symbolem Dne veteránů právě vlčí mák? Protože právě ten pokrýval hroby vojáků padlých na západní frontě. Jejich osudy si mohou lidé připomenout v archivu Paměti národa, který nabízí na 1300 jedinečných příběhů válečných veteránů.

Ohodnoť článek

Foto Den veteránů

Štítky Liberec, makové pole, veteráni, válka, den veteránů, mák vlčí, Paměť národa, válečný veterán, mák, první světová válka, Den vzpomínek, Česko, Turnov, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci vyroste políčko vlčího máku z ručně tvořených kvítků. Připomene válečné veterány  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.