Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemřel zpěvák Miro Žbirka. Bylo mu 69 let

Slovenský zpěvák Miro Žbirka zemřel. Oznámení o umělcově úmrtí se objevilo dnes večer na jeho profilu na sociálních sítích. Informaci přinesla také slovenská média, která už dříve informovala, že bojuje s vážnou chorobou.

Miroslav Žbirka přezdívaný Meky se narodil 21. října 1952 v Bratislavě, byl synem Slováka a Angličanky. Začínal ve skupině Modus, v níž se sešel s Jankem Lehotským a Marikou Gombitovou. V roce 1977 získali společně zlatou Bratislavskou lyru za písničku Úsměv. O čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. Za dobu působení na hudební scéně mu vyšly desítky desek v Česku, na Slovensku a v Německu. Koncertoval téměř po celém světě a s Gombitovou si zahrál také v muzikálu Neberte nám princeznu. Na počátku devadesátých let moderoval pořad Rhytmick, kde mnozí diváci poprvé v životě zhlédli zahraniční videoklip.

V roce 2012, když mu bylo 60, natočil novou píseň Love Shines ve slavném londýnském studiu Abbey Road, kde vznikly i největší hity jeho oblíbenců Beatles. Bez vlivu této slavné britské skupiny by se možná zpívání a hraní na kytaru nikdy nevěnoval. "Kdybych jako chlapec neslyšel jejich písničky, tak bych asi v populární hudbě nepůsobil. Byl bych možná fotbalistou nebo něčím podobným," říkal zpěvák, který již v raném mládí přišel ke své přezdívce Meky. "Dal mi ji v dětství kamarád z ulice. Když přijeli hostovat kanadští hokejisté na Slovensko, hodně se jich jmenovalo Mac. Já uměl taky anglicky, a tak jsem byl Meky."

Své poslední album vydal před třemi lety pod názvem Double Album. Nahrávka vznikla znovu v Abbey Road, ve Studiu 3, ve spolupráci s producentem Robem Cassem a hvězdnými britskými muzikanty.

Zpráva o úmrtí vyvolala vlnu reakcí na rodném Slovensku i v České republice. Soustrast, smutek a obdiv vyjadřovali na sociálních sítích fanoušci, kolegové, umělci, politici. "Jeho písničky jsou moje mládí. A nejsem rozhodně sám. Žili jsme jím všichni. Atlantida je nej," napsal na twitteru třeba český premiér Andrej Babiš, který se stejně jako Žbirka narodil v Bratislavě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky úmrtí, kultura, Miro Žbirka, Miroslav Žbirka, Marika Gombitová, Slovensko, Bratislava, Česko, Abbey Road Studios, Německo, Andrej Babiš, The Beatles, Twitter, sociální síť, Macintosh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel zpěvák Miro Žbirka. Bylo mu 69 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.