Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sklárny a ateliéry v Křišťálovém údolí otevřou své provozy, budou vánočně laděné

Vánočně laděné budou o příštím víkendu sklárny a ateliéry v Křišťálovém údolí v Libereckém kraji, lákat budou i na ukázky výroby či prohlídky. Do dvoudenních adventních Dnů otevřených dveří se zapojí také některá muzea.

Zájemci budou moci 20. a 21. listopadu navštívit přes 20 firem a institucí. Uvidí skláře či šperkaře nejen při práci, ale na řadě míst si budou moci i zakoupit rukodělné dárky nebo stylové ozdoby přímo od výrobce. „Vánoce bez vánočních ozdob si nikdo z nás snad vůbec neumí představit. A právě tady v kraji najdete skutečnou kvalitu," řekla náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Křišťálové údolí (Crystal Valley) je projekt kraje na podporu cestovního ruchu a zároveň i místních sklářských a bižuterních firem. Adventní Dny otevřených dveří jsou jednou z akcí, jak k nim přivést více lidí. „Ještě když jsem byla dítě, byly skleněné vánoční ozdoby běžné. V devadesátých letech se začaly objevovat v obchodních řetězcích levné umělé vánoční ozdoby. A lidé je ve velkém kupovali. Byla by velká škoda, kdybychom právě u nás, kde máme tak skvělou tradici, neměli na vánočním stromečku to nejlepší, co ve světě vzniká,“ dodala Vinklátová.

Do dvoudenní akce se zapojí i Rautis v Poniklé na Semilsku, jehož výroba skleněných vánočních ozdob patří na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO. „Produkci vánočních ozdob lze zhlédnout i v jablonecké firmě Perlex a malované Vánoce zažít v Palace Plus," uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička. Součástí akce je také otevření vánočního obchodu firmy Glassor na Sokolovském náměstí v Liberci s doprovodným programem.

A třeba v Kamenickém Šenově uvidí zájemci při práci se sklem nad kahanem sklářského umělce Davida Wünsche. „Nedaleko odtud na Práchni nabídne Bystro Design i vánoční hvězdy z plochého skla vyráběné technikou Tiffany, přičemž návštěvníci si budou moci vyrobit svou vlastní. V jabloneckém Muzeu skla a bižuterie si hosté zkusí vypískovat motivy na sklo vlastníma rukama při workshopu Daniely Divišové," dodal Mikulička.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, sklo, turistika, zábava, Vánoce, Liberecký kraj, křišťalové údolí, údolí, vánoční ozdoby, sklárna, ateliér, Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj, UNESCO, muzeum, den otevřených dveří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklárny a ateliéry v Křišťálovém údolí otevřou své provozy, budou vánočně laděné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.