Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hledá se tenor: Divadlo uvede českou premiéru muzikálu podle hry Kena Ludwiga

Na divadelní prkna libereckého Divadla F. X. Šaldy se po dvaceti letech vrací bláznivá komedie z operního světa, tentokrát ovšem jako muzikál. Hledá se tenor vychází z divadelní hry Kena Ludwiga Tenor na roztrhání. Premiéra je na programu už v sobotu v 19 hodin.

„Tento muzikál je neobvyklým propojením operního a čistě muzikálového interpretačního přístupu, a to dokonce i v rámci jedné role, jako například Maxe nebo Diany. To samozřejmě vyžaduje zkušené pěvce, kteří jsou schopni během velmi krátké doby, často i během jedné písně, kombinovat oba tyto přístupy,“ říká dirigent a šéf opery divadla J. K. Tyla v Plzni Jiří Petrdlík, který je autorem hudebního nastudování. 

Totéž podle něj platí o sboru. „Uvědomíme-li si, že muzikál patří do kategorie divadla, které mluví, tančí a zpívá, pak jsou nároky na pěvce opravdu mimořádné. Operní orchestr libereckého divadla má můj obdiv proto, jak flexibilně zvládl přejít do muzikálového žánru, který má velmi odlišný styl, než běžný operní repertoár, například výrazné swingové prvky,“ dodal.

Videopozvánka na představení Hledá se tenor

Liberecké divadlo hru Kena Ludwiga hrálo před dvaceti lety jako činohru, tehdy se dočkala třiceti repríz. Nyní se příběh z operního světa vrací jako muzikál, který spolu vytvořili Brad Carroll a Peter Sham. V českém překladu Petra Palouše, Františka Zacharníka a Jana Kříže se jedná o českou premiéru muzikálu.

Děj nás přenáší do roku 1934 do operního domu v americkém Clevelandu, kde má exkluzivně vystoupit světově uznávaný italský tenorista Tito Merelli v hlavní roli Verdiho opery Otello. Představení je beznadějně vyprodáno a příslib tučného zisku má finančně zachránit nejen divadlo, ale především krk ředitele Saunderse.

Hledá se tenor

„Je to skvělá klasická, situační, dvéřová komedie, podpořená úžasnou muzikou a na takový titul potřebujete špičkové obsazení. Každý režisér je tak silný, jakým týmem se obklopí. Já myslím, že jsem se obklopil tím nejlepším, včetně scénografa a kostýmního výtvarníka,“ říká řežisér představení Oldřich Kříž

Diváci v Hledá se tenor uvidí Martina Polácha, dvojnásobného držitele Thálie za muzikál Jana Kříže nebo Nikolu Ďuricovou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DFXŠ

Štítky hledá se tenor, divadlo, dfxš, liberec, muzikál, Ken Ludwig, představení, premiéra, Jan Kříž, Plzeň, komedie, Othello, Cena Thálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se tenor: Divadlo uvede českou premiéru muzikálu podle hry Kena Ludwiga  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.