Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Unikátní repliku císařské koruny Napoleona Bonaparte vystavují v Turnově

Od zítřka bude k vidění v Muzeu České ráje v Turnově replika císařské korunovační koruny Napoleona Bonaparte. Kopie vznikla na přání soukromého sběratele. Za jejím zhotovením stojí uznávaný šperkař Jiří Urban společně s Evou Mrákotovou Víškovou.

V klenotnici muzea bude 23 centimetrů vysoká koruna ze zlaceného stříbra o průměru 18,5 centimetru do 6. února. Podle Urbana bylo asi nejnáročnější vytvořit kopie antických rytin v kameni. „Náročná zlatnicky až tak moc nebyla, protože je to jednodušší koruna s klasickými technikami. Krása koruny je v kamenech, to dělala Eva Mrákotová Víšková," řekl Urban novinářům. Byla to pro něj už asi sedmá replika královské koruny, kterou vytvořil. Jeho zřejmě nejznámější jsou koruny spojené s Karlem IV., vytvořil i císařskou Svaté říše římské a českou svatováclavskou.

Kopií koruny existuje víc, tato je ale originálu nejblíž

Práce na této Urbanovi zabrala zhruba rok a půl, vycházel hlavně z fotografií. Několik jiných kopií koruny Napoleona už vzniklo. „Z kopií, co jsem viděl, tak si myslím, že díky kamenům je tato originálu nejblíž," dodal Urban.

Kopie císařské koruny Napoleona Bonaparte

Středa, 12. ledna 2022, 09:35

Kopie císařské koruny Napoleona Bonaparte
Kopie císařské koruny Napoleona Bonaparte

Také podle kurátora sbírky výtvarného umění a šperku turnovského muzea Miroslava Cogana použití přírodních materiálů pro vytvoření napodobenin antických kamenů dělají z této koruny unikátní záležitost. „Je to vždycky složitější, než když se to dělá ze skleněných imitací. Sklář vám to sklo nakomponuje do barevných vrstev, jak je potřeba, zatímco u přírodních materiálů se musí pečlivě a trpělivě hledat, abyste našli materiál s podobnými barevnými kvalitami," řekl Cogan.

Napoleonova koruna je ozdobena 40 rytinami v kameni rozprostřenými ve čtyřech řadách na osmi poloobloucích tvořících kupolovitou klenbu zakončenou koulí s křížkem na vrcholu. Oblouky vycházejí z osmi rostlinných motivů nízké kovotepané korunky střídajících se s kruhovým zdobným prvkem. „Koruna je osázena kameny, které zdobí starořecké motivy jako ta tančící dívka s vířícími šaty a amforou, dvojportrét urozeného páru, červenobílá (sardonyx) bohyně války Athéna nebo křesťanský archanděl Michael, obránce víry, který vyhnal Adama s Evou z ráje," dodal Cogan.

Originál, který je vystaven v Louvru, nechal Napoleon Bonaparte zhotovit ke své korunovaci v roce 1804 a při samotném obřadu si nejprve na hlavu vsadil zlatý vavřínový věnec, kterým demonstroval svou příslušnost k řadě římských císařů a teprve poté si nasadil i novou korunu, která je volnou napodobeninou koruny Karla Velikého. Ta byla zničena spolu s dalšími 20 za Velké francouzské revoluce. Repliku koruny Napoleona vytvořil Urban pro soukromého sběratele. „V pozadí je záměr vytvořit nějakou naučnou nadaci těchto klenotů," dodal turnovský šperkař.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Českého ráje v Turnově

Štítky Liberecký, Semilsko, koruna, Napoleon Bonaparte, Jiří Urban, Turnov, muzeum, Český ráj, Karel IV. Lucemburský, Karel Veliký, Velká francouzská revoluce, Louvre

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní repliku císařské koruny Napoleona Bonaparte vystavují v Turnově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.