Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pilarová, Menšík i Brodský. Muzeum v České Lípě představuje na výstavě chalupy slavných

Na chalupy herců, muzikantů či zpěváků, které se nacházejí na Českolipsku a v sousedních oblastech, je zaměřená jedna z nových výstav muzea v České Lípě. Mezi umělci jde o oblíbený kraj, řekl kurátor výstavy Marek Hofman. „Když jsem s nimi mluvil, říkali, že se jim líbí zdejší krajina, památky. Další takovou zajímavou oblastí jsou Jizerské hory," uvedl Hofman.

Podrobněji se ale mohou návštěvníci výstavy v Maštálkově síni dozvědět jen o chalupách pěti osobností umělecké sféry. „Protože většina žijících umělců si nepřála blíže představit své chalupy vzhledem k zachování jejich soukromí," uvedl kurátor. Marně budou návštěvníci muzea hledat ve skutečnosti i některé chalupy, které jsou na výstavě prezentované. „Třeba chalupa pana Brodského byla zbořena a na jejím místě postavil současný majitel novou chalupu," řekl Hofman.

Další výstavy v muzeu Muzeum má ještě další dvě nové výstavy. V galerii Jídelna jsou obrazy Lucrezie Škaloudové Puchmajerové - českolipské rodačky a vnučky akademického malíře Rudolfa Novotného. Nese název Země ze mě. Novinkou je i výstava fotografií Vladimíra Štěpánského 8 × 10 inch aneb Kontaktní otisky z negativů. Černobílé fotografie zhotovené velkoformátovým fotoaparátem a zpracované klasickou fotografickou technikou zachycují různé podoby krajiny.

Kromě chalupy herce Vlastimila Brodského se výstava věnuje i rekreačním objektům spojeným s herci Vladimírem Menšíkem a Jiřím Zahajským a kapelníkem orchestru Karla Gotta, tedy Pavlem Větrovcem. Část výstavy je věnována i zpěvačce Evě Pilarové. „Měla chalupu v Nedvězí, části města Dubá, a během svého života a pobytu v Dubé obohatila zdejší kulturní život," uvedl Hofman.

Na výstavě jsou i předměty z Menšíkovy chalupy, busta Brodského a nechybí třeba ani příběh o chalupě Vlčice z Rynartic na Děčínsku. „Zapsala se do české historie trampingu tím, že začátkem července 1963 se uskutečnil potlach, později nazvaný krvavý, který byl rozehnán tehdejším sborem Národní bezpečnosti a Lidovými milicemi. A Robert Moucha, což je legenda české country hudby od Fešáků, si ji pořídil roku 1968 a měl ji až do své emigrace v roce 1987," dodal kurátor. Výstava rovněž připomíná výročí Vísecké rychty. Jde o pobočku českolipského muzea v Kravařích u České Lípy, která letos oslaví 225. výročí přestavby z roku 1797.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum České Lípa

Štítky ČR, muzea, lidé, rekreace, Česká Lípa, výstava, chalupa, muzeum, Vlastimil Brodský, Vladimír Menšík, Eva Pilarová, okres Česká Lípa, Jizerské hory, Rudolf Novotný, Karel Gott, Pavel Větrovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilarová, Menšík i Brodský. Muzeum v České Lípě představuje na výstavě chalupy slavných  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.