Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vítězný krátký film Anifilmu bude mít šanci dostat se mezi nominované na Oscara

Vítězný krátký snímek z mezinárodního festivalu animovaného filmu Anifilm, který se bude konat příští týden v Liberci, bude mít šanci na získání filmové ceny Oscar. Americká Akademie filmového umění a věd zařadila před několika dny Anifilm mezi vybrané festivaly, jejichž vítězný krátký film je kvalifikován pro účast na oscarovém klání a předložen členům akademie k posouzení.

„V této kategorii je Anifilm jediným českým festivalem, který má toto oprávnění," uvedla mluvčí Anifilmu Gabriela Zajícová.

Letošní, 21. ročník Anifilmu nabídne přes 500 soutěžních i nesoutěžních snímků. O účast v mezinárodní soutěži v kategorii krátkých filmů usilovali tvůrci 513 snímků, vybráno z nich bylo 31. Je mezi nimi jeden, který byl nominovaný na letošního Oscara. Konkrétně chilská Bestia odkazující na brutalitu někdejší vojenské diktatury. Českou animaci bude na Anifilmu v této kategorii zastupovat Lucie Sunková a její na skle malovaný snímek Zuza v zahradách.

Anifilm se bude v Liberci konat příští týden od úterý do neděle. „Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animovaných filmů, virtuální reality a počítačových her se festivaloví návštěvníci můžou těšit i na široký nesoutěžní filmový program a další doprovodné akce, jako jsou výstavy, koncerty, prezentace, přednášky, workshopy, dílny animace a odborný industry program," uvedla Zajícová.

Anifilm se blíží. Festival animovaných filmů představil program

Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne v Liberci ve dnech 10. až 15. května. Po dvou ročnících poznamenaných různými omezeními a časovými posuny se tento svátek animace konečně festivalovému publiku a hostům představí ve...

Hlavní část nesoutěžního filmového programu nazvaná Animace & humor se bude tematicky věnovat hlavně animovanému humoru. Připomene i řadu slavných tvůrců a filmů z různých období i zemí. „Speciální filmový program bude věnován Ukrajině, festival představí to nejlepší ze současné tvorby ukrajinských animátorů a v programu budou i filmy určené ukrajinským dětem," uvedla mluvčí festivalu. Součástí festivalu je i takzvaná Škola animace powered, v níž se děti seznámí s procesem tvorby animovaných filmů. Pod vedením lektorů si budou moci vytvořit vlastní animovaný film a také vyzkoušet práci zvukového mistra.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anifilm Liberec

Štítky ČR, USA, film, Anifilm, Liberec, oscar, festival, krátký film, Ceny Oscar, animovaný film, Akademie filmového umění a věd, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězný krátký film Anifilmu bude mít šanci dostat se mezi nominované na Oscara  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.