Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě se protáhne a prodraží. Letos hotovo nebude

Obnova Jiráskova divadla v České Lípě nabrala zpoždění, letos ještě hotová nebude. Stavba se také zhruba o šest procent prodraží, zatím podle odhadů přijde zhruba na 170 milionů korun. Pořád je to ale výrazně méně, než projektanti původně odhadovali. Odhady v roce 2020 počítaly, že rekonstrukce budovy přijde bezmála na 200 milionů korun, v soutěži se ji ale podařilo zlevnit.

Radnice původně zvažovala výstavbu nové divadelní budovy, na projekt za 300 až 400 milionů korun se však nepodařilo získat dotace. Uvažovalo se také o přesunu divadla do kulturního domu Crystal. Nakonec se ale vrátili k myšlence budovu Jiráskova divadla zrekonstruovat.

Jiráskovo divadlo vzniklo ve 30. letech minulého století přestavbou městské tělocvičny z roku 1907. Budova už ale měla špatnou vzduchotechniku i statiku. O rekonstrukci se ve městě mluvilo téměř 30 let.

Stavební firma Metrostav, která zakázku vyhrála, převzala klíče od budovy na začátku listopadu 2020 a začala s rekonstrukcí. K zemi šla vstupní část - foyer včetně šatny, toalet, pokladny a horního patra se vstupem na balkon. Nový vstup vznikl v proluce v Panské ulici. Ve dvoře museli dělníci vyhloubit jámu pro technické zázemí. Firma musela vybourat nové otvory a prostupy, sundala i rozměrný lustr a osvětlení stěn v hlavním sále, které se ale po renovaci vrátí zpět.

Objevy z dob středověku

Stavbu také provází archeologický průzkum, při kterém objevili mimo jiné středověké jímky na vodu. I to je podle starostky Jitky Volfové důvod, proč se stavba protahuje.

„Původní termín dokončení byl září 2022, uzavírali jsme dodatek, teď je termín dokončení do konce ledna příštího roku s tím, že musí proběhnout kolaudace. Hotové to bude včetně vybavení," řekla Volfová. U podobných rekonstrukcí nejsou podle ní komplikace ničím výjimečným. „Vždy se něco objeví," dodala.

Bezbariérový přístup i kavárna

Na svém místě zůstala při rekonstrukci pouze část budovy s velkým divadelním sálem, divadelním barem a dalšími prostory, kde před rekonstrukcí skladovali místní ochotníci svůj fundus. Nová budova bude kompletně bezbariérová.

Kromě velkého divadelního sálu, jehož kapacita zůstane zachována, vzniknou v budově další menší prostory pro pořádání komornějších akcí. V přízemí bude nová divadelní kavárna, jejíž provoz bude nezávislý na provozu divadla. Budova bude mít i moderní osvětlení a ozvučení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto theatre-architecture.eu

Štítky ČR, divadlo, stavby, správa, Česká Lípa, rekonstrukce, Jitka Volfová, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě se protáhne a prodraží. Letos hotovo nebude  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.