Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký jarmark obsadí náměstí i přilehlé ulice. Připomene výročí první zmínky o městě

Sobota a neděle bude v centru Liberce patřit staročeskému jarmarku. Připomene rok 1577, kdy Liberec císař Rudolf II. povýšil na město, a to mu umožnilo pořádat dvakrát ročně trhy, signovat listiny vlastní pečetí a znakem, který používá dodnes. Letošní jarmark se také koná 670 let od první zmínky o městě.

Centrum letošního jarmarku bude na náměstí před radnicí, ale obsadí i přilehlé ulice. V Kostelní ulici se utkají v sobotu rytíři a šermíři, v neděli tam dorazí historická vozidla. V ulici 5. května budou po celý víkend jízdy na koních, Moskevskou ulicí budou pendlovat kočáry.

Centrum města se přesune zpět do 16. století, kdy Liberec získal možnost jarmarky pořádat. „Chceme lidem přiblížit toto období, kdy město pod správou Redernů vzkvétalo. Uvidí, jak do města zavítá císař, aby předal primátorovi listinu a privilegia,“ popsal v tiskové zprávě Michal Buzek, jeden z pořadatelů akce.

Letošní jarmark také připomene jedno významné výročí. „Slavíme totiž 670 let od první písemné zmínky o městu Liberec (resp. osadě Reychinberch) z roku 1352 a také 220. výročí narození zakladatele slavného rodu Liebiegů, Johanna staršího, v roce 1802. Máme tedy důvod slavit, třeba zrovna historickým jarmarkem,“ řekl náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro LK).


Program libereckého jarmarku. Foto: Město Liberec

Původně se trhy v Liberci konaly vždy dvakrát ročně, a to 13. června a pak 11. září. Trvaly vždy osm dní. Tradici si Liberec připomíná jednou za dva roky vždy v prvním termínu a jarmark pořádá dva víkendové dny.

Před radnicí se otevře alchymistická dílna, na rynku budou trestat zloděje a podvodníky, dorazí i kat Pawouk. Lidé se mohou těšit i na ukázky řemesel. „Součástí sobotního programu bude koncert skupiny Klíč, v neděli pak kuchařská show s Jiřím Vaníčkem,“ vypočítal Buzek.

V sobotu večer projde městem pochodňový průvod, který vyvrcholí v show plnou ohňů, kouzel a pyrotechnických efektů, kdy magistr Kelley představí císaři stroj času a společně se vydají do minulosti a budoucnosti. „Cestování časem uzavře návštěva barona Liebiega v pekelném kočáře. Jarmark skončí v neděli v 17 hodin,“ dodal další z pořadatelů Ondřej Červinka.

Jarmark přinese i omezení v dopravě. Od pátku od 18 hodin bude zakázán vjezd do ulic 5. května a na nám. Dr. E. Beneše. Ulice Kostelní bude částečně uzavřena od pátku od 18 hodin do neděle do 19 hodin, vjezd pro zásobování bude ponechán. Pražská ulice bude přístupná z ulice Revoluční a bude obousměrná.

„Ve stejném termínu nebudou k dispozici parkoviště před Divadlem F. X. Šaldy, před Českou poštou, v Kostelní ulici a omezené stání bude i u LVT,“ doplnila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky jarmark, Liberec, trhy, akce, Rudolf II., Ivan Langer, Česká pošta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký jarmark obsadí náměstí i přilehlé ulice. Připomene výročí první zmínky o městě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.